Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe români că Serviciul elen de Meteorologie (EMY) a emis un Cod roşu cu privire la deteriorarea situaţiei meteorologice şi manifestarea unor fenomene meteo puternice. Astfel, persoanele care vor să călătorească în Grecia trebuie să știe ce le așteaptă odată cu intrarea pe teritoriul țării.

MAE anunță că în următoarele zile se vor înregistra temperaturi scăzute, furtuni puternice însoţite de precipitaţii şi pe alocuri grindină, rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort.

În același timp, potrivit sursei citate, în cea de a doua parte a zilei de vineri, precipitaţiile abundente şi furtunile vor fi resimţite în insulele Ionice, în regiunile Epir, vestul Stereei, vestul peninsulei Peloponez, estul Macedoniei, Tracia şi nordul Mării Egee.

Nici sâmbătă vremea rea nu va dispărea. MAE precizează că pe 27 noiembrie 2021, se anunță precipitaţii abundente şi furtuni, care vor afecta insulele Ionice, vestul zonei continentale, precum şi nordul şi estul Mării Egee, regiunea Tracia.

Aceași prognoză meteorologică extremă este în vigore și duminică, dar și luni 28 – 29 noiembrie 2021. MAE precizează că precipitaţiile şi furtunile vor continua, îndeosebi în vestul Republicii Elene, precum şi în nordul şi estul Mării Egee.

România, lovită de un val de frig

Totodată, vântul va avea o intensitate sporită, în special în zonele maritime, intensitatea acestuia putând ajunge la gradul 8-9 (pe scara Beaufort, 70-90 km/h, valuri cu înălţimi până la 10 m).

Nu doar Grecia va fi lovită de vremea rea. România se va confrunta cu un val de frig fără precedent în următorele zile. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare, vineri, 26 noiembrie, valabilă pentru 24 de ore, în care anunță că vom avea parte de vijelii în intervalul 26 noiembrie (ora 10:00) – 27 noiembrie (ora 08:00).

„În intervalul menționat vor fi intensificări ale vântului în regiunile vestice și estice ale țării, unde local și temporar vor fi rafale în general de 50…60 km/h. În zona de munte, mai ales la altitudini mari, viteza vântului va depăși 70…80 km/h și trecător va ninge”, se arată în avertizarea meteo de la ANM.

Totodată, meteorologii mai precizează că în intervalul 26 noiembrie, ora 12:00 – 27 noiembrie, ora 2:00, în Banat, iar în cursul nopţii şi pe litoral, va fi Cod galben de intensificări ale vântului, cu viteze în general de 60 – 80 km/h. De asemenea, în Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste 1.700 de metri, rafalele vor depăşi 90 – 100 km/h şi temporar va ninge viscolit. Judeţele vizate în totalitate de atenţionarea Cod galben sunt Timiş şi Caraş-Severin, iar parţial judeţele Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Argeş şi Vâlcea.