Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că varianta Omicron ar putea deveni dominantă în Europa până la mijlocul lunii ianuarie, având în vedere că numărul de infectări se dublează la fiecare două sau trei zile.

Omicron, “evoluţie extrem de îngrijorătoare”! Numărul de infectări se dublează la 2-3 zile

Președinta Comisiei Europene a pledat pentru creşterea ratei de vaccinare în condiţiile în care există suficiente doze pentru toţi cetăţenii UE.

Având în vedere că numărul de infectări cu Omicron se dublează acum la fiecare două sau trei zile, „oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca Omicron să fie deja varianta dominantă în Europa la mijlocul lui ianuarie”, a declarat şefa Comisiei Europene în Parlamentul de la Strasbourg, vorbind despre o „evoluţie extrem de îngrijorătoare”, potrivit Reuters.

„Însă, în anul care s-a scurs, am lucrat din greu şi am realizat multe lucruri. De aceea, Europa este acum într-o poziţie mai bună pentru a combate virusul”, a adăugat Ursula von der Leyen.

„În primul rând, avem acum suficiente doze de vaccin pentru fiecare european”, a subliniat Ursula von der Leyen, reamintind că 66% din populaţia UE a primit două doze de vaccin şi că, în acest moment, doza a treia, administrată deja unui număr de 62 milioane de europeni, „este cea mai bună protecţie împotriva noii variante”.

„Cel mai important acum este să creştem numărul de persoane vaccinate în Europa cât mai repede posibil, pentru că preţul pe care îl vom plăti dacă oamenii nu sunt vaccinaţi va continua să crească, prin sărbători umbrite din nou de pandemie, şcoli şi activităţi care se închid”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Omicron, tot mai prezentă și în România

Încă două cazuri noi cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate astăzi, 15.12.2021, în România.

Potrivit informațiilor, este vorba despre două femei din București vaccinate anti-covid. Acestea ar fi călătorit în Marea Britanie, iar în prezent starea lor de sănătate este una bună.

„Este vorba despre două femei în vârstă de 41 de ani, respectiv 39 de ani din București. Una dintre acestea a călătorit în Marea Britanie, iar cea de -a doua este contact direct a unor persoane care au călătorit tot în Marea Britanie. Ambele persoane sunt vaccinate anti-Covid 19, starea lor de sănătate fiind una bună”, anunță Ministerul Sănătății.

De menționat este faptul că, până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 10 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2, precizează sursa citată.

Amintim faptul că noua variantă a coronavirusului generează îngrijorări la nivel mondial. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, trăgea un semnal de alarmă în acest context în cursul zilei de marți.