Lovitură fără precedent pentru cei vaccinați cu Pfizer! Tocmai a ieșit la iveală! Nimeni nu se aștepta la asta

Un studiu realizat de Universitatea din Hong Kong a determinat că nici vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania chineză Sinovac (CoronaVac) şi nici cel al companiei germano-americane Pfizer-BioNTech nu sunt eficiente împotriva noii variante Omicron, au informat miercuri mass-media locale citate de EFE.

Potrivit rezultatelor studiului, preluate de ziarul South China Morning Post, niciunul dintre aceste două vaccinuri nu a produs anticorpii necesari pentru a neutraliza varianta detectată pentru prima oară în Africa de Sud în urmă cu mai puţin de o lună.

Cercetarea, ce trebuie încă revizuită înainte de publicare şi condusă de expertul chinez în boli infecţioase Yuen Kwok-yung, s-a bazat pe o analiză a mostrelor de sânge de la 50 de persoane, dintre care 25 vaccinate cu schema completă cu CoronaVac şi celelalte 25 cu vaccinul de la Pfizer.

Ce s-a descoperit

La cei vaccinaţi cu serul de la Sinovac nu s-au găsit niveluri de anticorpi capabili să neutralizeze varianta Omicron, în timp ce în grupul celor imunizaţi cu vaccinul de la Pfizer-BioNTech, doar cinci au dezvoltat niveluri „detectabile” de anticorpi eficiente împotriva variantei originale a virusului, dar „semnificativ” mai scăzute în faţa variantelor Beta şi Delta.

Vaccinul CoronaVac se bazează pe utilizarea virusului inactivat (mort) în timp ce serul de la Pfizer-BioNtech foloseşte tehnologia inovatoare ARN mesager.

„Cei vaccinaţi cu aceste seruri şi chiar cei trecuţi prin boală au un risc mai mare de contagiere sau de reinfectare”, au avertizat autori studiului. Ei au precizat că ar putea fi necesare doze de supra-rapel (booster) pentru a spori capacitatea imunitară, luând în calcul şi crearea unor vaccinuri de nouă generaţie.

Sinovac a anunţat în ultimele zile că lucrează la dezvoltarea unui vaccin destinat specific variantei Omicron.

Studii prealabile apariţiei variantei Delta şi Omicron au arătat că vaccinul de la Sinovac are o eficienţă de doar 51% pentru reducerea cazurilor simptomatice de COVID-19, însă procentul creşte la 100% pentru cazurile grave şi cele care necesită spitalizare.

Tulpina Omicron, evoluţie extrem de îngrijorătoare în Europa

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un avertisment cu privire la tulpina Omicron. Aceasta spune că noua variantă ar putea deveni dominantă în Europa până la mijlocul lunii ianuarie. Totodată, aceasta a pledat pentru creşterea ratei de vaccinare.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că varianta Omicron ar putea deveni dominantă în Europa până la mijlocul lunii ianuarie, având în vedere că numărul de infectări se dublează la fiecare două sau trei zile.

Președinta Comisiei Europene a pledat pentru creşterea ratei de vaccinare în condiţiile în care există suficiente doze pentru toţi cetăţenii UE.

Având în vedere că numărul de infectări cu Omicron se dublează acum la fiecare două sau trei zile, „oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca Omicron să fie deja varianta dominantă în Europa la mijlocul lui ianuarie”, a declarat şefa Comisiei Europene în Parlamentul de la Strasbourg, vorbind despre o „evoluţie extrem de îngrijorătoare”, potrivit Reuters.

„Însă, în anul care s-a scurs, am lucrat din greu şi am realizat multe lucruri. De aceea, Europa este acum într-o poziţie mai bună pentru a combate virusul”, a adăugat Ursula von der Leyen.

„În primul rând, avem acum suficiente doze de vaccin pentru fiecare european”, a subliniat Ursula von der Leyen, reamintind că 66% din populaţia UE a primit două doze de vaccin şi că, în acest moment, doza a treia, administrată deja unui număr de 62 milioane de europeni, „este cea mai bună protecţie împotriva noii variante”.