Dr Octavian Jurma, medic epidemiolog, a informat că deja a fost depistată o persoană infectată cu Omicron. Acesta atenționează că noua tulpină sud-africană deja se răspândeşte în țara noastră deoarece există un om contaminat cu Omicron, care nu are un istoric de călătorie.

„Situaţia e mult mai îngrijorătoare decât au ieşit primele date din Africa de Sud. Acolo e populaţie tânără, e vară. România şi în general Europa e în sezonul sărbătorilor de iarnă, cu multe activităţi în spaţiu închis. E o oarecare relaxare după ieşirea din valul Delta peste tot în Europa. Vedem că dintre cazurile anunţate astăzi unul e deja comunitar. Nu are un istoric de călătorie şi s-a precizat un contact cu cineva care a fost în prealabil identificat” , a spus Octavian Jurma.

„Situaţia din spitale e mult mai bună”

Dr Octavian Jurma a informat că numărul de cetățeni infectați cu Sars-Cov-2 este într-o scădere treptată, iar sistemul medical a început să se elibereze de presiunea pacienților contaminați. Acesta a spus că ne putem bucura de timpul liber din decembrie, însă nu trebuie să fim neglijenți cu sistemul nostru imunitar.

„Acest lucru ne-a prins pe picior greşit, mai ales că am luat nişte măsuri de relaxare care erau justificate de ieşirea din valul Delta. Numărul de cazuri a scăzut mult, situaţia din spitale e mult mai bună. Dacă nu ar fi fost această ameninţare Omicron, am fi putut să ne bucurăm de ele (de sărbători). În continuare, ne putem bucura de este, însă trebuie să luăm măsuri suplimentare de precauţie, dintre care cea mai importantă este masca”, a explicat Dr. Octavian Jurma.

„Numărul de decese de dublează în fiecare săptămână”

Întrebat de jurnaliști dacă zvonul, care susține că Omicron ar fi fost un virus realizat în laborator, este adevărat, Octavian Jurma a explicat că această ipoteză, emisă de mass media rusă, nu a fost confirmată.

„Ar fi bine ca de data asta o asemenea teorie a conspiraţiei în care să apară un virus făcut în laborator şi benefic, cu scop de vaccinare ar fi o veste foarte bună. Din păcate, nu avem o asemenea confirmare. Numărul de internări în spitale în Africa de Sud a crescut foarte abrupt, numărul de decese de dublează în fiecare săptămână. Din ce vedem în Danemarca, numărul de internări e similar în procentul de infectări cu celelalte variante.

E foarte prematur să ne punem speranţa în faptul că Omicron este un soi de vaccin natural. Este mult mai bine să ne vaccinăm pentru că vedem că boosterul şi vaccinarea după infectare oferă imunitate foarte bună, inclusiv împotriva Omicron. Tot din Danemarca vedem că persoanele vaccinate au o şansă mult mai mică să ajungă în spital decât cele nevaccinate”, a spus Dr Octavian Jurma pentru România TV.