Johnson & Johnson face un nou pas în fața pandemiei de coronavirus. Potrivit France Info, Agenția Europeană a Medicamentului recomandă utilizarea vaccinului anti-COVID produs de Johnson & Johnson pentru doza de rapel.

Astfel, conform recomandării făcute de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) personaele care s-au vaccinat deja cu acest tip de ser trebuie să știe că acesta poate fi utilizat pentru dozele de rapel la cel puțin două luni de la prima doză. De menționat este faptul că recomandarea vizează doar persoanele de peste 18 ani.

„Recomandarea apare ca urmare a dovezilor potrivit cărora o doză de vaccin Janssen administrată adulților la două luni după prima doză a antrenat o creștere a anticorpilor împotriva SARS CoV-2”, a anunțat EMA.

Amintim faptul că vaccinul produs de Johnson & Johnson este al treilea vaccin după Pfizer/BioNTech și Moderna, care este aprobat în Europa pentru utilizarea la efectuarea rapelului în cazul adulților.

Înainte de aprobarea EMA, compania americană Johnson & Johnson a efectuat un studiu în acest sens, conform căruia, doza de rapel a vaccinului a oferit protecție de 100% împotriva formelor severe de Covid-19.

Cât de eficient este vaccinul Johnson & Johnson

Mai exact, rezultatele arată că, administrat în doză dublă, vaccinul Johnson & Johnson oferă protecție 100% contra formelor severe de Covid-19. Acest studiu a mai scos în evidență faptul că rapelul a fost eficient în proporție de 94% în prevenirea infecțiilor simptomatice cu Covid și 75% eficient în ansamblu atunci când a fost administrat la 56 de zile după doza inițială.

Mathai Mammen declara atunci că o singură doză de vaccin poate genera răspunsuri impune puternice.

”Vaccinul nostru cu o singură doză generează răspunsuri imune puternice și asigură imunitate de lungă durată”, a declarat Mathai Mammen, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare al unității de medicamente al Johnson & Johnson, potrivit Emergency-live.

Totodată, el mai preciza atunci că o altă doză de rapel crește și mai mult protecția în fața coronavirusului.

”Când se administrează un rapel al vaccinului Johnson & Johnson Covid-19, puterea protecției împotriva Covid-19 crește în continuare”, a adăugat acesta.

Același lucru a fost confirmat și de studiile clinice recent efectuate, care au demonstrat o eficacitate de 75% împotriva formelor severe/critice de Covid-19 cu o singură doză și o eficacitate de 100% după o a doua doză.

”În plus, studiul nostru de fază 3 a constatat că o a doua doză administrată la 56 de zile după prima doză a oferit protecție de 100% împotriva formelor severe/critice de Covid-19 la cel puțin 14 zile după ultima vaccinare”, anunță compania.