Anunțul momentului pentru cei vaccinați cu AstraZeneca! Cu ce vaccin pot face rapelul? Autoritățile tocmai au spus

O postare pe pagina de Facebook RO Vaccinare arată că persoanele care s-au vaccinat cu prima doză de la AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără a fi nevoie de recomandare.

„Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare! Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca şi care optează pentru schimbarea vaccinului. În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Persoanele care au trecut prin boală se pot vaccina după vaccinare

De asemenea, RO Vaccinare anunță că vaccinarea nu este contraindicată persoanelor care au trecut prin boală, motiv pentru care vaccinarea se poate iniția după vindecare.

„Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecţie cu SARS CoV-2 nu este contraindicată; în aceste situaţii vaccinarea poate fi iniţiată după vindecare. În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 şi doza a-2-a este: -până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna; -până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech; -până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca). În situaţia depăşirii intervalelor menţionate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă”, se mai arată pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Mai mult decât atât, în cazul în care o persoană se infectează cu coronavirus după primirea primei doze de vaccin, aceasta va putea continua schema de vaccinare după vindecare.

„Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care deţin autorizaţie de punere pe piaţă pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează”, conchide sursa menţionată.