Organizația Global Justice Now acuză faptul că șefii din domeniul farmaceutic își ”sporesc averea de pe urma unei crize pe care chiar ei au creat-o”. Pe scurt, susține GJN, inegalitatea vaccinurilor, provocată de Pfizer și Moderna, a dus la crearea condițiilor pentru apariția variantei Omicron, scrie Commnondreams.

Acțiunile Moderna au crescut vertiginos, după anunțul apariției variantei Omicron și au ajuns la 310,61 dolari pe acțiune, la 1 decembrie, în creștere cu 13,61% față de miercurea precedentă. Acțiunile Pfizer au crescut și ele la fel de amețitors, cu 7,41%, de la 50,91 dolari, la 54,68 dolari pe acțiune.

Șefii Pfizer și Moderna și-au burdușit buzunarele cu milioane de dolari

CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a devenit astfel mai bogat cu peste 824 de milioane de dolari în săptămâna de după anunțarea variantei, precizează Global Justice Now.

Cu valoarea acțiunilor sale crescând de la 6.052.522.978 dolari la 6.876.528.630 dolari, Bancel a vândut 10.000 de acțiuni pentru 319 dolari fiecare, la 26 noiembrie, chiar a doua zi după anunțarea variantei Omicron, obținând dintr-un foc 3,19 milioane dolari.

Între timp, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, și-a sporit și el averea cu 339.236 de dolari în săptămâna de după anunțarea variantei, afirmă Global Justice Now, portofoliul său financiar crescând de la 4.581.035 de dolari la 4.920.270 de dolari.

Condiții prielnice pentru apariția unor noi variante

Și investitorii instituționali și-au crescut averile odată cu apariția noii variante a virusului, acțiunile Blackrock Inc Moderna și Pfizer crescând cu peste 2,5 miliarde de dolari în săptămâna de după anunț.

Vanguard Group a obținut 2,7 miliarde de dolari, Morgan Stanley a crescut cu 447 milioane, investitorii Pfizer State Street au obținut un miliard de dolari, iar Capital World a câștigat 909 milioane de dolari.

Tim Bierley, activist la Global Justice Now, a declarat că marile companii farmaceutice „știau că nivelurile grotești ale inegalității vaccinurilor vor crea condiții prielnice pentru apariția unor noi variante”.

Au lăsat Covid-19 să se răspândească în voie

”Pur și simplu au lăsat Covid-19 să se răspândească în voie în țările cu venituri mici și medii. Și acum, aceiași directori și acționari farmaceutici fac avere din cauza unei crize la crearea căreia au contribuit. Este pur și simplu obscen”, a spus el.

Global Justice Now a cerut guvernelor să susțină o derogare de la regulile privind proprietatea intelectuală asupra vaccinurilor și tratamentelor Covid-19, pentru a permite țărilor cu venituri mici și medii să ocolească monopolul deținut de Big Pharma și să producă vaccinuri pentru ele.

Pfizer şi BioNTech au livrat mai puţin de 1% din totalul aprovizionărilor către ţările cu venituri mici, în timp ce Moderna a livrat doar 0,2%.