Aproape 70% dintre părinții din România nu și-ar vaccina copilul, dar ar vrea ca acesta să participe fizic la cursuri. Care sunt motivele

Având în vedere că subiectul vaccinării copiilor este unul delicat, IRES a făcut un sondaj pentru a vedea cum stau lucrurile în România când vine vorba de vaccinarea celor mici. În urma sondajului s-a descoperit că aproape 70% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani preferă să nu-i imunizeze pe cei mici, dar să poată participa la cursuri în format fizic.

Concret, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a scos la iveală că 67% dintre părinții cu copii cu vârsta între 5 și 11 ani preferă să nu-i vaccineze pe aceștia, în timp ce 50% dintre părinții cu copii cu vârsta între 12 și 18 ani ar prefera să nu-i imunizeze.

Există și părinți care nu se opun ideii de imunizare când vine vorba de cei mici

De asemenea, rezultatele sondajului arată că 36% dintre părinții cu copii cu vârsta între 12 și 18 ani sunt de acord cu vaccinarea acestora, iar 18% dintre părinții cu copii cu vârsta între 5 și 11 ani sunt de acord cu vaccinarea celor mici.

Sondajul arată că părinții cu educație ridicată și cei de peste 46 de ani sunt în proporții mai ridicate favorabili acestei opțiuni.

Amintim că sondajul a fost realizat în perioada 18-25 noiembrie 2021, pe un eșantion de 897 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, reprezentativ la nivelul populație studiate, cu o eroare maximă tolerată de ± 3,3%, în timp ce metoda folosită pentru culegerea datelor – CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Mai mult decât atât, sondajul a explorat pentru prima dată opiniile părinților de copii din grupa de vârstă 5-11 ani, în condițiile în care autoritățile au anunțat că vaccinul anti-SARS-CoV-2 va deveni disponibil în luna decembrie pentru această categorie de vârstă.

Motivele pentru care părinții nu vor să-și vaccineze copii

De asemenea, sondajul arată și motivele pentru care părinții nu sunt pregătiți să facă acest pas. Așadar, 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani nu vor să îi vaccineze pe cei mici din cauză că: 28% au răspuns că le este frică de reacțiile adverse, 26% nu au încredere în vaccin, 10% consideră că cei mici nu au vârdsta necesară pentru vaccin, 6% consideră că vaccinul nu este necesar, 5% nu cred în gravitatea bolii, 3% nu au destule infomații despre vaccin, 3% spun că vaccinul nu este eficient și 3% spun că nu sunt de acord cu vaccinarea.