Turcia se pregătește și ea să-și vaccineze populația. Potrivit AFP, Turcia a autorizat miercuri utilizarea vaccinului CoronaVac împotriva coronavirusului, produs de compania chineză Sinovac, şi urmează să-l administreze de joi populaţiei, începând cu personalul din sistemul sanitar, informează Agerpres.

De asemenea, tot miercuri, la scurt timp cupă anunţul privind autorizarea de urgenţă acordată de Institutul turc pentru medicamente şi echipamente medicale, ministrul sănătăţii al Turciei, Fahrettin Koca, s-a vaccinat în faţa camerelor de filmat, urmat de membri ai Consiliului ştiinţific turc.

“Toată lumea trebuie să fie vaccinată pentru a ne putea întoarce la viaţa de dinainte. Acesta este un vaccin sigur”, a declarat Koca.

Turcia începe joi campania de vaccinare

Odată cu autorizarea vaccinului chinez, Turcia începe joi o campanie de vaccinare la scare amplă, începând cu personalul din sistemul sanitar de pe întreg teritoriul Turciei, a anunţat ministrul într-o conferinţă de presă.

De menționat este faptul că Turcia a primit la sfârşitul lui decembrie o primă comandă de doze de vaccin de la Sinovac, după ce a afirmat la finalul primelor teste că acesta a fost eficient în proporţie de 91,25%, în pofida absenţei rezultatelor oficiale a testelor din faza trei.

Această rată este mult mai mare decât cea anunţată marţi de Institutul Butantan, însărcinat cu producţia acestui vaccin în Brazilia şi care a susţinut că vaccinul celor de la Sinovac a demonstrat o eficacitate globală de 50,38% împotriva COVID-19 în urma testelor clinice.

De asemenea și Indonezia, care a început miercuri să vaccineze cu doze CoronaVac a anunţat la rândul său o rată de eficacitate de 65,3% la finalul testelor din faza trei.

Pe lângă acest vaccin, Turcia negociază cu laboratorul german BioNTech pentru achiziţionarea a 4,5 milioane de doze şi altor 30 de milioane opţional din vaccinul produs de acesta în colaborare cu Pfizer.

În ceea ce privește evoluția pandemiei din Turcia, care numără circa 83 de milioane de locuitori, țara a înregistrat până acum peste 2,3 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care peste 23.000 s-au soldat cu deces.