Gazele din Marea Neagră vor intra în sistemul național din 2022

Într-o declarație televizată la Digi 24, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că prima fază a procesului de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră va începe anul viitor, atunci când vor intra în sistemul național aproape un milion de metri cubi de gaze naturale.

De asemenea, ministrul Energiei a anunțat că până în anul 2026 vor fi modernizate și construite capacități de stocare, subliniind că România se așteaptă să beneficieze de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Marea Neagră.

„România s-a angajat să extragă gaze din Marea Neagră. Statul român dorește să achiziționeze prin Romgaz cota parte de 50% din perimetrul Neptun care este deținută de Exon. Aprobarea tranzacției a fost dată vineri.

În perioada următoare se vor semna și contractele, iar decizia de investiții va fi luată de ambii investitori Romgaz și OMV Petrom în cursul anului viitor astfel încât în 2026 să avem primele gaze din marea neagră din acel perimetru intrate în sistemul național de transport”, a declarat acesta.

În plus, Virgil Popescu a mai declarat că România va avea  gaze pentru piața românească și pentru piața de export.

„Când producția de gaze va veni din Marea Neagră și vorbim de 10 miliarde de metri cubi pe an, aproape cât consumul României acum. Este evident că vom avea gaze să folosim pentru piața românească și pentru piața de export”, a mai spus ministrul.

Virgil Popescu: România este într-un program de modernizare

Întrebat dacă România va fi nevoită să își mărească capacitatea de stocare a gazelor naturale, ministrul Virgil Popescu a declarat că țara deja se află într-un astfel de proces.

„România este într-un program de modernizare a capacității și de extindere. Noi ne dorim ca până în anul 2025 să creștem capacitatea de la trei miliarde la patru miliarde de metri cubi”, spune acesta.

Primul gaz va fi folosit la anul

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că primul gaz din Marea Neagră va fi folosit începând de anul viitor.

„Primul gaz din Marea Neagră cred că îl vom folosi anul viitor. A început o altă investiție într-un perimetru mai mic care a început anul trecut și care trebuia finalizat anul acesta, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primele gaze din Marea Neagră vor fi scoși și vorbim de un miliard de metri cubi pe an”, a declarat acesta la Digi 24.