„Suntem încrezători că vom putea produce un număr suficient de vaccinuri pentru a atinge obiectivul imunității colective, ceea ce înseamnă că 70% din populația adultă va fi vaccinată până la jumătatea lunii iulie”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Șeful grupului de lucru pentru vaccinuri al UE spune că blocul comunitar va putea produce suficiente vaccinuri pentru a obține imunitatea de turmă a populației adulte a UE până la mijlocul lunii iulie.

Breton a scris pe Twitter că Uniunea Europeană „va avea dozele necesare pentru îndeplinirea obiectivului Task Force al UE privind vaccinarea”.

Astfel, peste 400 de milioane de doze erau așteptate să fie distribuite în al doilea trimestru. “Statele membre trebuie să fie gata să accelereze vaccinările”, a spus oficialul european. El susține că producția de vaccinuri în UE se dublează în fiecare lună în 53 de unități de producție.

Până la sfârșitul anului 2021, capacitatea de producție va ajunge la 3 miliarde de doze de vaccin pe an, a spus Breton. Campania de vaccinare a UE a început greu, cu blocaje și întârzieri de livrare în primul trimestru, în special în ceea ce privește vaccinul AstraZeneca.

128 de milioane de doze

Până sâmbătă 24 aprilie, 128 de milioane de doze au fost administrate la aproape 21% din populația UE, potrivit AFP. Malta este lider în blocul celor 27 de națiuni UE, cu 47% din populație imunizată, urmată de Ungaria, cu 37%. În Germania, doar 22,6% din populație a fost vaccinată, 22,3% în Spania, 20,5% în Franța și 19,9% în Italia.

Comisia Europeană a anunțat la începutul acestei săptămâni că urmează să asigure până la 1,8 miliarde de doze de vaccin BioNTech-Pfizer COVID-19 în perioada 2021-2023.