Pandemia nu va dispărea odată cu vaccinurile!

Dr. Elmer Huerta a puncat că „o epidemie este, evident, o gravă problemă de sănătate publică” iar rezultatele studiului realizat de Oxford ne oferă o idee despre „viitorul pandemiei”.

„COVID-19 ar putea să devină o boală endemică mulţumită vaccinurilor. Asta înseamnă că nu o să dispară în întregime, dar va fi controlabilă. Rezultatele studiului Oxford privind COVID-19 ne dau o idee despre cum va arăta viitorul pandemiei.

O epidemie este, evident, o gravă problemă de sănătate publică. O cauză epidemică nu reprezintă neapărat o boală contagioasă. De exemplu, creşterea rapidă a ratei obezităţii şi a consumului de tutun sunt considerate de asemenea epidemii. Pandemia, pe de altă parte, înseamnă că o boală infecţioasă s-a răspândit în lumea întreagă, descoperindu-se cazuri în fiecare ţară”, a scris dr. Elmer Huerta, conform cnn.com

Vaccinurile nu sunt 100% eficiente

În contextul în care vaccinurile nu sunt 100% eficiente, infecţia nu va fi redusă la zero, însă ele pot face ca boala cauzată de noul coronavirus să devină una endemică, arată Sarah Walker, cercetător şef în studiul Universităţii Oxford.

Studiul a analizat puţin peste 1,6 milioane de probe moleculare PCR pe un eşantion reprezentativ din Marea Britanie, compus din 373.402 participanţi cu vârste de peste 16 ani, între 1 decembrie 2020 şi 3 aprilie 2021.

La 21 de zile după ce au primit prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au fost vaccinaţi şi nu au avut boala, probabilitatea ca o persoană să se infecteze cu SARS-CoV-2 s-a redus cu 65% şi cu 70%, în cazul celor care au primit ambele doze de vaccin, conform studiului.

Cele mai importante efecte ale vaccinurilor sunt acelea că, după administrarea ambelor doze, riscul ca o persoană să dezvolte boala cu simptome este redus cu 90% şi încărcătura virală a celor infectaţi este mult mai mică, astfel că sunt mai puţin contagioşi.

Totodată, a fost remarcat faptul că vaccinurile au acţionat şi în cazul variantei B.117, descoperită în Marea Britanie.

Autorii studiului au concluzionat că vaccinarea cu o doză de ser dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca sau de Pfizer şi BioNTech ori cu două doze Pfizer/BioNTech a redus semnificativ numărul de noi infecţii, de infecţii simptomatice şi încărcătura virală a celor contaminaţi cu SARS-CoV-2 în cazul eşantionului reprezentativ al populaţiei din Regat.

Aceștia susţin că aceste descoperiri explică scăderea ratelor de spitalizări şi decese care au fost observate în Marea Britanie de la începutul campaniei de vaccinare.

Având în vedere nivelul de protecţie de 65% – 70% dintre cei vaccinaţi, ceilalţi (30% – 35%) se pot infecta şi pot contamina persoanele sensibile, făcând ca boala să dăinuie, chiar dacă într-o formă limitată. Ceea ce însemnă că poate deveni o boală endemică, fără o explozie a numărului de cazuri.

Sursa foto: Pixabay