Guvernul SUA intenționează să ofere până la 60 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, altor țări ale lumii, a declarat luni Casa Albă, după cum transmite Wall Street Journal.

„Administrația analizează opțiunile de a împărți dozele de vaccin AstraZeneca fabricate în SUA în următoarele câteva luni”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că SUA este încrezătoare în primirea altor vaccinuri.

„Având în vedere că AstraZeneca nu este autorizată pentru utilizare în Statele Unite, nu este nevoie să folosim acest vaccin în lupta noastră împotriva COVID-19 în următoarele câteva luni”, a punctat aceasta.

Presiunea pusă pe administrația Biden a fost tot mai mare în ultima vreme pentru a împărți aceste doze de vaccin țărilor în curs de dezvoltare, dar și cu alte națiuni care au fost puternic afectate de pandemia de coronavirus. După ce India a stabilit pentru a cincea zi consecutivă un record în ceea ce prezintă cazurile noi de infectare, a determinat SUA să împartă dozele de vaccin AstraZeneca cu guvernul indian.

SUA și-a asigurat deja dozele necesare pentru întreaga populație

AstraZeneca a refuzat să comenteze dacă a fost consultată sau nu cu privire la decizie.

„Dozele fac parte din angajamentele de aprovizionare ale AstraZeneca către guvernul SUA”, a declarat într-un e-mail o purtătoare de cuvânt a AstraZeneca. „Deciziile de a trimite aceste doze către alte țări sunt luate de guvernul SUA”, se mai arată în acest e-mail.

Administrația Biden a declarat luna trecută că va împărți aproximativ patru milioane de doze de vaccin AstraZeneca cu Mexic și Canada. Casa Albă a spus la momentul respectiv că aceste doze sunt doar un împrumut, având așteptări ca națiunile respective să trimită doze înapoi în SUA mai târziu.

De asemenea, administrația Biden a declarat că SUA are asigurate suficiente doze pentru a inocula populația eligibilă din SUA. Pe de altă parte însă, oficiali au spus că țara trebuie să se păstreze dozele suplimentare pentru rapel și pentru momentul în care vaccinul este autorizat pentru copii.

Sursă foto: Dreamstime