Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat vineri suspendarea vaccinării cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, la o zi după decizii similare în Danemarca, Islanda şi Norvegia, din cauza unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge, relatează AFP.

”Ordon oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca până când Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) disipează orice îndoială cu privire la siguranţa acestuia”, a anunţat Boiko Borisov, citat într-un comunicat.

Borisov cere o probă ”în scris” din partea autorităţii europene de reglementare în acest sens. Amintim că Agenția Europeană a Medicamentului nu a venit cu ”un diagnostic clar”.

Folosirea vaccinului, în continuare recomandată de către EMA

EMA a transmis joi că ţările europene pot folosi în continuare vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi de Universitatea Oxford.

Poziţia comisiei de securitate “este că avantajele vaccinului continuă să depăşească riscurile sale şi că vaccinul poate fi administrat în continuare cât timp ancheta asupra cazurilor de tromboză este în desfăşurare”, a scris EMA într-un comunicat.

“Nu există în prezent niciun indiciu conform căruia vaccinarea a produs aceste condiţii, care nu sunt incluse printre efectele secundare ale acestui vaccin”, a adăugat EMA.

Mai multe țări au suspendat administrarea acestui vaccin

Amintim că Danemarca, Norvegia şi Islanda au suspendat temporar joi folosirea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZenenca, din cauza îngrijorărilor în legătură cu unii pacienţi care au făcut cheaguri de sânge după ce au fost vaccinaţi.

Alte ţări, de exemplu Austria, Italia sau România, au suspendat la rândul său utilizarea lotului respectiv, în timp ce Thailanda a amânat brusc lansarea campaniei sale de vaccinare.

Decizia guvernului de la Sofia survine în contextul în care Bulgaria este printre ţările din UE cu cel mai mic procent de populaţie vaccinat, adică 3,9%, reprezentând numai 270.000 de persoane, conform datelor compilate de AFP.

Vaccinul AstraZeneca a fost administrat până acum întregii populaţii, fără restricţii.

“Nu a fost semnalat niciun efect indezirabil în afara celor descrise de fabricant în prospect”, au precizat autorităţile sanitare din Bulgaria.

Sursă foto: Dreamstime