Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, a vorbit despre formulare pe care trebuie să le completeze cei care vor să plătească mai puţin. Se pare că pentru ajutorul de încălzire trebuie pregatit un dosar destul de încărcat, unde doar formularul are 14 pagini.

„Da, e procedură foarte birocratică şi foarte grea pentru oamenii care au nevoie de acest ajutor şi care trebuie să completeze atât de multe chestionare. Vom vedea câţi dintre ei vor reuşi să le completeze. Ar fi fost o variantă în care nu e atât de multă birocraţie. Nu ştiu de ce au introdus atât de multe lucruri, dacă chiar toate sunt necesare, dar mi se par greu de completat aceste chestionare, dar asta cred că e ultima problemă.

Varianta bună de ajutorare a oamenilor ar trebui să îi ajute prin acordarea unor bonuri, pe care ar trebui să le folosească şi pentru achiziţia de energie electrică, de gaz natural şi dacă vor să îşi schimbe electrocasnicele. Ar trebui făcut altfel din punctul meu de vedere. Eu aş fi dat nişte bonuri valorice dacă aş fi decis, care să funcţioneze cum sunt bonurile de masă”, a spus Răzvan Nicolescu, la Antena 3.

Legea privind compensarea

Legea privind compensarea prevede că românii vor primi reduceri la factura de energie electrică şi gaze naturale, fără să depună vreun dosar. La energia electrică compensaţia este de 29 de bani pe kwh, iar la gazele naturale statul deconteaza 33% din preţul gazelor.

Pentru a beneficia aceste compensaţii, românii trebuie să se încadreze într-un consum mediu lunar, dar nu trebuie pregătit nicun dosar în prealabil. Facturile vor fi direct scăzute.

Cu toate acestea, românii plătesc mai mult ca anul trecut pentru că reducerea de 33%, în ceea ce privesc gazele, nu poate compensa o triplare a preţului.

Legea consumatorului vulnerabil

De asemenea, tot de la 1 noiembrie, se aplică şi legea consumatorului vulnerabil. Prin această lege, cei cu venituri mici pot primi ajutoare pentru incalzirea locuinţei. Ajutoarele sunt de 500 de lei pentru cei care se încălzesc folosind energie electrica, de 250 de lei pt cei care folosesc gaze, si de 320 de lei pentru lemne.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, românii trebuie să se încadreze într-o limită de venit de 1.386 de lei de persoană în cazul familiilor şi 2.053 de lei în cazul persoanelor singure. Doar cei cu venituri de sub 200 de lei primesc aceste ajutoare integral.