Varza murată este unul dintre cele mai îndrăgite preparate de români. Fie că o servim pe post de garnitură sau că o folosim în alte rețete, precum sarmalele, varza murată este nelipsită pe mesele noastre, mai ales în sezonul rece!

Pe lângă rolul său în gastronomia românească, acest preparat tradițional vine și cu beneficii asupra organismului uman. Papilele gustative nu sunt singurele care se bucură când aud cuvintele „varză murată”! Trebuie să știi că prin consumul acestei acrituri poți preveni apariția bolilor de inimă.

Ce este ateroscleroza

Ateroscleroza este o afecțiune medicală care se manifestă prin întărirea arterelor datorită acumulării de placă, care este în esență o combinație de colesterol, substanțe grase, produse reziduale celulare, calciu și fibrină, un material de coagulare în sânge.

Din fericire, la fel ca la majoritatea problemelor de sănătate, ateroscleroza poate fi prevenită și chiar reversibilă în anumite cazuri. Partea cea mai bună este că nu trebuie să îți golești portofelul în farmacii și să te umflii de pastile. Desigur, tratamentul medicamentos impus de medicul de familie trebuie urmat cu strictețe, însă în bucătăria ta există anumite alimente care îți vor sari în ajutor. Varza murată, chiar murătura pe care tu ai pregătit-o în această toamnă, îți poate îmbunătăți starea de sănătate.

Beneficiile verzei murate

Mâncarea nu doar că ne oferă energie pentru activitățile cotidiene, dar reprezintă și un mod natural în care putem preveni acumularea plăcii arteriale și desfundarea arterelor. Se știe deja faptul că murăturile sunt bune pentru starea noastră de bine datorită conținutului de probiotice care mențin sănătatea intestinală.

Când vine vorba de sănătatea cardiacă și arterioscleroza, kimchi, varza fermentată tradițional coreeană, este alimentul perfect pentru a încetini acumularea de placă arterială. Un articol din „Revista de agricultură și chimie alimentară” demonstrează că varza fermentată kimchi este ideală ca prevenție împotriva acumulării de placă și reducerii de colesterol LDL. Acest preparat din Coreea de Sud conține probiotice care distrug toxinele și substantele nocive din intestine.