Acest studiu observațional a adunat date din Biobanca din Marea Britanie despre despre aproximativ 20.000 de persoane, inclusiv obiceiurile lor dietetice, scrie Slashgear.com.

Participanților li s-a evaluat sănătatea inimii folosind mai multe tehnici concepute pentru a evalua lucruri precum funcția inimii, capacitatea de pompare și elasticitatea vaselor de sânge.

Studiul a adaptat informațiile cu alți factori care pot influența sănătatea inimii, cum ar fi indicele masei corporale (IMC) și fumatul. Astfel, cercetătorii au descoperit că atât consumul de carne roșie, cât și consumul de carne procesată, a fost legat de o stare generală mai slabă a sănătății inimii.

În comparație cu persoanele care au consumat pește gras, strâns legat de îmbunătățirea funcției cardiace, s-a observat că cei care au consumat cantități mai mari de carne roșie aveau artere mai rigide, ventricule cardiace mai mici și funcții cardiace mai slabe.

Cercetătorii au mai constata că, deși factori precum obezitatea și colesterolul ridicat pot juca un rol în asocierea negativă a cărnii roșii, acești factori nu o explică în întregime.

”Studiile anterioare au arătat legături între un consum mai mare de carne roșie și un risc crescut al atacurilor de cord sau decese din cauza bolilor de inimă”, a spus autoarea studiului, dr. Zahra Raisi-Estabragh, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

„Pentru prima dată, am examinat relațiile dintre consumul de carne și măsurile imagistice ale sănătății inimii. Acest lucru ne poate ajuta să înțelegem mecanismele care stau la baza conexiunilor observate anterior cu bolile cardiovasculare”.

”De exemplu, este posibil ca un aport mai mare de carne roșie să ducă la creșterea colesterolului din sânge și acest lucru, la rândul său, să ducă la boli de inimă.

Ea a menționat că studiul nu a analizat mecanisme alternative.

Ea spune că există unele dovezi conform cărora carnea roșie „modifică microbiomul intestinal, ducând la niveluri mai ridicate ale anumitor metaboliți din sânge, care au fost la rândul lor legați de un risc mai mare de boli de inimă”.