Sărbătorile de Paște se apropie și ouăle sunt un produs care nu lipsește de pe mesele românilor. Din păcate, vom avea surpriza că anul acesta prețurile a crescut față de anul trecut. Încă din luna februarie, prețul ouălor a crescut cu 18% față de aceeași lună a anului trecut.

Astfel, în jur de 15 ouă costă acum în medie 5,6 lei, la poarta fermelor. Cu toate că este mai mare decât cel de anul trecut, trebuie ținut cont și de faptul că este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Și toate acestea în contextul în care România a avut a treia cea mai mare creștere a prețurilor dintre statele membre, după Slovenia și Cehia. Cele mai scumpe ouă se vând în Suedia, iar cele mai ieftine, în Estonia.

Și carnea de miel s-a scumpit ușor în acest an

Și carnea de miel s-a scumpit, dar nu cu mult față de anul trecut. Astfel, preţul cărnii de miel la poarta fermei este de 14-15 lei/kg în viu, iar la carcasă este dublu – 30 de lei pe kilogram, față de 12-13 lei, cât era anul trecut.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să achiziţioneze carne de miel numai din locuri sau spaţii autorizate, pentru că există garanţia controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, conform unui comunicat al instituţiei.

Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate şi înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile. Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi înregistrate sanitar veterinar.

Sursă foto: Pixabay