Băuturile carbogazoase, un real pericol pentru sănătate. Pot provoca diabet, creșterea în greutate și boli de inimă

Jumătate dintre americani spun că beau unul sau mai multe pahare de băuturi carbogazoase. De-a lungul anilor, studiile au avertizat cu privire la efectele consumului de băuturi carbogazoase, inclusiv a apei minerale.

Băuturi precum Coca Cola conțin 39g zahăr, Sprite – 38g zahăr, iar Mountain Dew – 46g zahăr. Excesul de zahăr poate provoca diabet și creșterea în greutate, dar poate duce și la boli de inimă și la scăderea funcției cognitive.

S-a constatat un alt efect secundar grav al consumului de băuturi carbogazoase

Acum s-a constatat un alt efect secundar grav al consumului de băuturi carbogazoase: riscul afecțiunilor hepatice.

Un studiu al Universității Tufts, publicat în Journal of Hepatology, a examinat dieta a 2.634 de persoane, pentru a vedea dacă există o corelație între cantitatea de băuturi pe bază de zahăr consumate și dimensiunea ficatului.

Rezultatele sunt destul de înfricoșătoare. Cercetătorii au descoperit „o prezență mai mare a afecțiunilor hepatice nealcoolice la cei care au spus că beau mai mult de o băutură carbogazoasă pe zi, comparativ cu cei care au spus că nu le consumă”.

Altfel spus, persoanele care beau în mod regulat băuturi cu zahăr prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli ale ficatului, în special la persoanele obeze sau supraponderale. Totuși, aportul de sucuri dietetice „nu a fost asociat cu bolile ficatului gras”, se spune în studiu.