Nicușor Dan anunță că bucureştenii ar putea plăti 164 de lei pe gigacalorie în această iarnă, dacă Guvernul va acorda subvenţia de 968 de milioane de lei, cât a solicitat Primăria Capitalei.

Totodată, edilul susține că în cazul în care Guvernul nu va acorda această sumă, PMB va fi „într-o uriaşă dificultate”. El a subliniat faptul că atunci când nu există un ajutor din partea statului, primăria ajunge într-o situație imposibilă.

„Pe ipoteza în care Guvernul ne asigură întreaga sumă, bucureştenii vor plăti 164 de lei pe gigacalorie. În ipoteza în care Guvernul nu ar putea să asigure niciun leu, PMB va fi într-o uriaşă dificultate. (…) Eu v-am spus cât este preţul total. (…) În ipoteza în care nu ai un ajutor din partea statului, suntem într-o situaţie imposibilă, adică nu putem pune bucureştenii să plătească 600 de lei şi nici Primăria nu poate să plătească 2 miliarde de lei”, a susţinut Nicuşor Dan.

În ceea ce privește prețul total al gigacaloriei, edilul a explicat că acesta s-a dublat. Totodată, el a explicat și sumele pe care le așteaptă PMB, dar și subvențiile de care are nevoie pentru a-i putea ajuta pe bucureșteni fără a lua bani din alte părți.

Cât ar putea plăti bucureștenii în această iarnă

„Pe o extremă, v-am răspuns, în sensul că această sumă este estimatul între a rămâne la 164 de lei pe gigacalorie la consumatorul final, corespunde plăţii subvenţiei de către Guvern de 968 de milioane, şi a asigura toată diferenţa de preţ, de la 425 plus TVA la 830 de lei plus TVA. Pe cealaltă extremă, dacă ar fi zero (subvenţia plătită de Guvern – n.r.), asta ar însemna o problemă imposibil de rezolvat pentru PMB şi vă dau cifrele globale. PMB poate să se aştepte la nişte venituri de 4 miliarde de lei.

Din aceste venituri de 4 miliarde de lei, are o subvenţie pentru transportul public de 1,1 miliarde lei, a avut o subvenţie de 0,95 miliarde lei, şi să suporte PMB încă o subvenţie de 2 miliarde de lei, asta înseamnă că din bugetul ei nu mai rămân decât aproximativ 900 de milioane, în condiţiile în care salariile sunt de 700 de milioane, obligaţiile pentru spitale – 150 de milioane”, a explicat edilul şef al Capitalei.

De menționat este faptul că declarațiile lui Nicușor Dan vin în contextul în care deputatul PSD Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei, i-a reproşat edilului, între altele, faptul că adresa prin care PMB solicită bani pentru subvenţie Guvernului este lipsită „de orice fundament”.