Update: Nicușor Dan nu a putut intra la Palatul Victoria din cauză că nu era vaccinat, anunță RTV. Se apre că întâlnirea dintre cei doi s-a mutat la sediul PNL.

Potrivit ultimelor informații, în cursul zilei de joi, premierul interimar Florin Cîţu se întâlneşte la Palatul Victoria, cu primarul general Nicuşor Dan. Cei doi urmează să discute despre modalitate prin care Guvernul ar putea subvenţiona preţul gigacaloriei în această iarnă.

Întâlnire celor doi vine în contextul în care previziunile arată o explozie a prețului la încălzire în cazul bucureștenilor. Totodată, Termoenergetica vrea să ceară majorarea cu peste 85% a prețului de distribuție și transport a energiei termice în Capitală.

Amintim faptul că în cursul zilei de luni, Nicuşor Dan a organizat o întâlnire cu liderii grupurilor politice din Consiliul General al Capitalei și cu reprezentanții companiei municipale Termoenergetica pentru a discuta despre prețurile pentru termoficare din această iarnă.

Nicușor Dan, întâlnire cu premierul Florin Cîțu

El declara atunci că vrea să afle mai multe detalii despre formarea prețului, adăugând că un alt lucru important pentru București îl reprezintă și problema achiziției ELCEN de către PMB.

Nicușor Dan a precizat că va avea o discuție cu premierul Florin Cîțu și speră ca pe lângă soluțiile de sprijin, să se discute și despre refacerea unui sistem de termoficare, care până acum nu a fost modernizat.

„Am cerut celor de la Termoenergetica să ne dea detalii privind formarea prețului pentru distribuția și transportul energiei termice, ca să avem o evaluare a uneia dintre componentele importante ale viitorului preț al gigacaloriei (cealaltă componentă fiind prețul de producție a energiei termice).

Punctual pentru București, am ridicat problema achiziției ELCEN de către Primăria Capitalei și am convenit că va avea loc o discuție separată cu premierul Florin Cîțu, în această săptămână. Voi merge la această discuție după ce voi avea o nouă întâlnire cu reprezentanții Termoenergetica și cu liderii grupurilor din CGMB, ca să pot veni cu propuneri concrete și cu o viziune comună la nivelul Bucureștiului despre problema termoficării. Vorbim nu doar de soluții de sprijin pentru această iarnă, ci de refacerea pe fond a unui sistem de termoficare învechit, care până acum a fost doar cârpit, nu modernizat”, a declarat primarul general Nicuşor Dan.

De menționat este faptul că Termoenergetica, furnizorul de agent termic din Capitală, cere majorarea tarifului de distribuție și transport a energiei termice cu peste 85%. Mai exact, tariful actual este 220 lei fără TVA, iar majorarea cerută trebuie aprobată de ANRE.

Trebuie subliniat faptul că la această majorare se mai se adaugă și majorarea cu 86% a prețului de producție a gigacaloriei de la 206 la 329 lei plus TVA pentru ELCEN, deja aprobată de ANRE, astfel că per total prețul pe gigacalorie ar putea ajunge undeva la 740 lei fără TVA, aproape 900 de lei cu TVA 19%.