Visul lui Florin Cîțu de a reajunge premier este spulberat! Augustin Zegrean: CCR va spune că este conflict juridic de natură constituţională

Augustin Zegrean a povestit la Digi 24 spune că ”ei mizează pe faptul că la Curte nu se poate soluționa în 10 zile.”. Fostul președinte al CCR a adăugat că nu este bine ca oamenii politică să încalce Constituția României cu bună știință.

Acesta spune că dacă președintele îl va propune pe Florin Cîțu drept premier, după ce Guvernul său a fost deja demis prin moțiune de cenzură, vor reveni scandalurile la fel cum s-a întâmplat în 2020 când președintele l-a propus din nou premier pe Ludovic Orban, după ce acesta fusese demis tot prin moțiune.

”Dar nu cred că e bine să se încalce Constituția cu bună știință. Se poate întâmpla să depună lista, să fie votat și vine CCR și spune că s-a încălcat Constituția când a fost desemnat și iar o luăm de la capăt cu scandalurile. Trebuie evitate astfel de situații. Văd că fiecare vrea să meargă cu propunerea lui la Cotroceni. Iar nu se va rezolva nimic. Rolul acestor negocieri este ca președintele să-și facă o idee cine este persoana care dacă ar fi propusă ar fi susținută de forțele politice din parlament. Altfel este o joacă absurdă ca să avem noi la ce ne uita la televizor seara.”, spune acesta.

Klaus Iohannis trebuie să facă o propunere serioasă

Fostul președinte al CCR subliniază că șeful statului trebuie să vină cu o propunere serioasă în ceea ce privește propunerea pentru premier, pentru ca aceasta să aibă șanse să treacă.

”Ideea deciziei CCR este că președintele trebuie să facă o propunere serioasă care să treacă, nu una care să nu aibă șanse să treacă. Rolul președintelui este să pună o persoană care să poată forma guvernul, care să poată scoate țara din criză, pentru că altfel președintele poate fi suspectat că vrea să forțeze alegeri anticipate”, a explicat Zegrean la Digi24.

Augustin Zegrean a venit și cu o soluție care ar putea rezolva criza actuală. Acesta spune că președintele Klaus Iohannis ar putea fi suspendat de Parlament, ca în locul lui să vină un președinte interimar care să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru.