Nicușor Dan, candidatul independent la Primăria Capitalei, susținut de PNL și USR-PLUS, a reacționat public imediat după eșecul de luni a moțiunii de cenzură depusă de PSD în Parlament împotriva Guvernului Orban.

Dan acuză PSD că ”ar fi vrut să aducă la Palatul Victoria corupția și risipa de la Primăria Capitalei” și arată că ”nu trebuie să mai avem o Viorica Dăncilă, o Gabriela Firea sau alți oameni de-ai lui Dragnea în Guvernul României sau la Primăria Capitalei”.

”Au vrut să ajungă iar la guvernare pentru a falimenta țara”

”Eșec major al PSD în Parlament, în plină campanie pentru alegerile locale! PSD n-a reușit să asigure cvorumul pentru ședința de dezbatere a moțiunii de cenzură, deci se consideră respinsă.

De fapt, această moțiune n-a avut nicio legătură cu problemele României, ci doar cu dorința de putere a PSD. Au vrut să ajungă iar la guvernare pentru a falimenta și țara, după ce au falimentat Capitala.”, a scris candidatul dreptei luni pe Facebook.

”Ar fi vrut să aducă la Palatul Victoria corupția și risipa de la Primăria Capitalei, contraperformanța în atragerea fondurilor europene, dezinteresul pentru modernizarea infrastructurii de transport.

Nu trebuie să mai avem o Viorica Dăncilă, o Gabriela Firea sau alți oameni de-ai lui Dragnea în Guvernul României sau la Primăria Capitalei.

În mai puțin de patru săptămâni, putem opri dezastrul după patru ani de pesedism.”, susține Nicușor Dan.

”PSD nu a reuşit să strângă cvorum de şedinţă”

În context, trebuie precizat că PSD nu a reuşit să strângă cvorum de şedinţă pentru moţiunea de cenzură. În sală au fost doar 226 de parlamentari, în condiţiile în care numărul minim era de 233.

În consecință, moţiunea de cenzură nu a mai fost votată, iar PSD este pus în situația de a alege: fie va reprograma votul, fie va abandona demersul de a răsturna Guvernul Orban.

Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune două faze: 1. cvorum de şedinţă: prezenţa a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari (cel puţin 233). Şedinţa nu poate începe fără cvorum.

2. o majoritate pro-moţiune: cel puţin 233 de voturi. Unii dintre parlamentari pot asigura cvorumul de prezenţă, dar pot vota împotriva moţiunii.