Moțiunea de cenzură inițiată de PSD în Parlament, împotriva Guvernului Orban, a fost amânată, în lipsa constituirii unui cvorum legal, în timpul sesiunii extraordinare de luni.

Astfel, grupurile parlamentare ale PNL și USR-PLUS au fost reprezentate în sala Parlamentului doar de liderii de grup.

De asemenea, parlamentarii PMP au anunțat că nu participă la votul privind moțiunea de cenzură.

Reprezentanții minorităților nu au fost de partea PSD

În plus, nici reprezentanții grupului minorităților nu au fost prezenți la ședința Parlamentului.

În urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori.

„Nu am putut proceda la supunerea la vot a ordinii de zi a sesiunii extraordinare”, a spus Marcel Ciolacu.

Președintele PSD și-a declinat orice responsabilitate cu privire la eșecul susținătorilor moțiunii de a asigura cvorumul necesar, precizând că PSD nu deține în acest moment majoritatea în Parlament, nici nu are cei 233 de parlamentari necesari pentru a duce această luptă fără aliați.

În același timp, Ciolacu a dat asigurări că parlamentarii PSD care nu au fost prezenți luni la votul moțiunii vor fi excluși din partid.

PSD va relua moțiunea de cenzură

Președintele PSD a spus că partidul pe care îl conduce va relua mai mult ca sigur demersul moțiunii de cenzură, în luna septembrie, mai ales că va începe sesiunea parlamentară și moțiunea va putea fi depusă într-o ședință ordinară, astfel că PNL nu va mai avea motive să conteste acțiunea la CCR.

De precizat că șapte parlamentari PSD sau afiliaţi grupurilor social-democraţilor au lipsit luni de la şedinţa comună de plen în care trebuia să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură.

Senatorii PSD Carmen Dan şi Roxana Paţurcă, precum şi deputaţii PSD Adrian Todor, Cătălin Rădulescu, Dan Ciocan şi deputaţii afiliaţi grupului PSD Marian Cucşa şi Sorin Bota (Partidul Republican) au lipsit de la şedinţa de luni.