Cardurile de energie vor expira pe data de 31 mai 2024

Beneficiarii cardurilor de energie aveau permisiunea să le utilizeze doar până la 31 martie 2024.

Guvernul a intervenit însă şi a prelungit termenul. Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită până la 31 mai 2024.

Ele pot fi folosite atât pentru achitarea facturilor curente, cât și a celor restante, exclusiv pentru consumul de energie de la adresa de domiciliu a beneficiarului.

Beneficiarii pot efectua mai multe plăți către diferiți furnizori până când suma disponibilă pe card este epuizată. Practic, această extindere permite beneficiarilor să utilizeze cardurile de energie pentru a plăti facturile la energie electrică, termică în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguș, cărbune și orice alte materiale de încălzire pentru locuințe.

Aceasta este o măsură esențială pentru a asigura resursele necesare gospodăriilor vulnerabile în timpul sezonului rece. Beneficiarii pot efectua plăți cu cardurile de energie prin trei modalități:

  • la orice sucursală a Poștei Române;
  • prin intermediul poștașului la domiciliul beneficiarului;
  • online, pe platforma web a Poștei Române.
facturi, facturi curent, facturi căldură
Românii pot plăti facturile la energie cu ajutor acestui sprijin de la stat / SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se pot retrage banii sub formă de numerar?

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență, românii care au primit carduri de energie pot încasa, în numerar, banii rămași.

Atenţie însă! Această prevedere se aplică doar celor care foloseau cardurile respective pentru a achita lemnele de foc folosite pentru încălzire.

În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (51) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările și completările ulterioare, prin derogare de la dispozițiile alin. (5), beneficiarii menționați la art. 3 alin. (1) pot încasa în numerar, la oficiile poștale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc.

Măsurile cuprinse în Art. II din proiectul de act normativ vizează stabilirea unor reguli referitoare la posibilitatea ca beneficiarii menționați la art. 3 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările și completările ulterioare, care până la data prezentului proiect de ordonanță nu au utilizat integral sumele de pe cardul de energie valabil pentru procurarea de lemne de foc, să le poată încasa începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanțe, în numerar, integral, până la data de 31 martie 2024, la oficiile poștale, în termenul de valabilitate a cardurilor emise, în concordanță cu extinderea termenului de valabilitate stabilită prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 101/2023 privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene nerambursabile, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 425/2023.