Canicula pune stăpânire pe România! Cum va fi vremea la mare?

Canicula pune stăpânire pe România! Azi, 18 iunie 2024, la amiază, regiunile sudice se vor confrunta cu temperaturi caniculare și disconfort termic. În aceste zone, mercurul din termometre va ajunge până la 35 de grade Celsius la umbră, creând o atmosferă înăbușitoare. După prânz, în zonele sudice, sud-estice, centrale, dar și în zonele montane, vor apărea averse sporadice.

La mare, de exemplu, va fi predominant însorit. Briza mării va fi activă. După prânz, se vor aduna câțiva nori. Temperaturile aerului vor rămâne ridicate, atingând 29 de grade Celsius pe plajă și 21 de grade Celsius în apă.

Cum va fi vremea la munte?

La munte, vremea va fi caldă. În a doua parte a zilei, vor apărea averse locale, însoțite de descărcări electrice, care pot aduce peste 20 de litri de apă pe metru pătrat.

Vremea în București

În București, temperaturile aerului vor atinge 34 de grade Celsius, fiind stres termic accentuat. Cerul va fi senin până spre seară, când se va înnora și vor crește șansele de ploaie. Urmează o noapte tropicală, cu temperaturi minime de 20 de grade Celsius.

caldura canicula vremea meteo
Va fi din nou extrem de cald în România / SURSA FOTO: Dreamstime

Prognoza meteo pentru restul țării

În Dobrogea și în Bărăgan, va fi o zi însorită. În Bărăgan, temperaturile maxime ajung până la 34 de grade Celsius, iar aerul devine greu de respirat. În a doua parte a zilei, cerul se înnorează. Pe suprafețe restrânse, apar câteva reprize de ploaie.

O situație similară se întâlnește și în sudul Moldovei și în nordul Munteniei, unde soarele strălucește, vremea este frumoasă, dar la amiază căldura devine sufocantă, cu temperaturi maxime 33 de grade Celsius. Spre seară, este posibil să apară câteva averse. În nordul Moldovei și în Bucovina, vremea rămâne frumoasă cu temperaturi maxime de până la 32 de grade Celsius. După prânz, norii se vor aduna și, izolat, va ploua.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș, cerul va fi mai mult senin dimineața și pe timpul nopții. Pe parcursul zilei, vor apărea câțiva nori inofensivi, fără a aduce ploi. Temperaturile maxime vor fi în jur de 30 de grade Celsius. În vestul țării, căldura se intensifică, cu temperaturi maxime de până la 33 de grade Celsius, ceea ce va spori disconfortul termic și va face aerul greu de respirat. Nici aici nu sunt așteptate ploi.

În Dealurile de Vest, temperaturile nocturne nu vor coborî sub 22 de grade Celsius. În Transilvania, mercurul din termometre va urca până la 32 de grade Celsius în zona Alba Iulia. După-amiază, norii se vor aduna, aducând averse, tunete, fulgere și intensificări ale vântului. În special în zonele montane, se pot acumula cantități semnificative de apă.

În Oltenia, vremea se va menține deosebit de caldă. Va fi caniculă în sudul Olteniei. La Craiova și Slatina, temperaturile maxime vor ajunge până la 35 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, creând o atmosferă înăbușitoare.

În sudul țării, prima parte a zilei va fi însorită, cu căldură sufocantă la prânz. Mai târziu, izolat, vor apărea câteva ploi cu tunete și fulgere. Maximele vor atinge pragul caniculei la Alexandria și Giurgiu, conform ANM.