Când se va răci cu adevărat vremea? Prognoză ANM: Se întâmplă după data de 5 ianuarie

Conform prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), temperaturile vor oscila în intervalul 3-16 ianuarie. Mai mult, va fi un episod de încălzire peste nivelul normal al acestei perioade, urmat de un interval în care vremea se va răci accentuat.

Totodată, condiţiile de apariţie a precipitaţiilor vor fi ridicate, în special după data de 5 ianuarie, informează meteorologii. Astfel, vremea variază în funcție de zone.

Când se va răci cu adevărat vremea? Prognoză ANM: Se întâmplă după data de 5 ianuarie

În zona Banatului, până în ziua de 5 ianuarie, temperatura aerului va fi în creştere până la medii ale maximelor de 14 grade şi ale minimelor de 6 grade, valori ce vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă din an.

Mai apoi, vremea se va răci semnificativ, iar valorile termice se vor apropia de mediile multianuale. Media valorilor diurne va oscila până la sfârşitul intervalului între 4 şi 6 grade, iar a celor nocturne între -2 şi zero grade. Condiţii pentru precipitaţii temporare vor fi prezente după data de 5 ianuarie. Totuși, probabilitatea va crește intervalul 8 – 10 ianuarie.

În zona Crişanei, temperatura aerului va fi în creştere în primele zile ale intervalului, până la medii ale maximelor de 13 grade şi ale minimelor de 6 grade, valori cu mult peste mediile multianuale specifice perioadei.

După aceea, vremea se va răci semnificativ, însă valorile termice se vor apropia de normele perioadei. Media valorilor diurne va oscila până la sfârşitul intervalului între 3 şi 6 grade, iar a celor nocturne între -3 şi zero grade. De asemenea, vor fi condiţii de apariţie a precipitaţiilor temporare pe tot parcursul intervalului, probabilitatea mai mare fiind în jurul datei de 5 ianuarie, între 8 şi 10 ianuarie şi după ziua de 12 ianuarie.

Când se va răci cu adevărat vremea? Prognoză ANM: Se întâmplă după data de 5 ianuarie

În zona Transilvaniei, temperatura aerului va marca o creştere la începutul intervalului, mai ales la valorile diurne, spre medii ale maximelor de 13 grade şi ale minimelor în jurul a două grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă din an.

Mai apoi, vremea se va răci semnificativ după data de 5 ianuarie. Simultan, valorile termice se vor apropia de mediile multianuale specifice perioadei. Media valorilor diurne va avea variaţii până la sfârşitul intervalului între un grad şi 4 grade, iar a celor nocturne între -6 grade şi -1 grad. Probabilitatea pentru precipitaţii temporare va fi mai ridicată în prima zi a intervalului, în zilele de 5 şi 6 ianuarie şi după data de 8 ianuarie.

În zona Maramureşului, temperatura aerului va fi în creştere la începutul primei săptămâni, până la medii ale maximelor de 11 grade şi ale minimelor de 5 grade, aceste valori fiind cu mult peste normele perioadei.

După intervalul respectiv, vremea se va răci semnificativ. Totuși, valorile termice se vor apropia de mediile multianuale specifice perioadei. Media valorilor diurne va oscila până la sfârşitul intervalului între două şi 5 grade, iar a celor nocturne între -4 şi -2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii temporare va fi mai ridicată în intervalul 3 – 5 ianuarie şi după ziua de 8 ianuarie.

Când se va răci cu adevărat vremea? Prognoză ANM: Se întâmplă după data de 5 ianuarie

În zona Moldovei, temperatura aerului va marca o creştere mai ales la valorile diurne, până la medii ale maximelor de 13 grade şi ale minimelor în jurul a 4 grade, ce vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an.

După ziua de 5 ianuarie, vremea va intra într-un proces de răcire, semnificativă la început, iar valorile termice se vor apropia de mediile multianuale specifice perioadei. Media valorilor diurne va avea variaţii, până la sfârşitul intervalului, între un grad şi 4 grade, iar a celor nocturne între -4 şi zero grade. Trebuie menționat că probabilitatea pentru precipitaţii temporare va fi mai ridicată în intervalul 8 – 12 ianuarie.

În zona Dobrogei, temperatura aerului va fi în creştere la începutul intervalului, spre medii ale maximelor de 13 grade şi ale minimelor de 6 grade. După aceea, până în data de 7 ianuarie, vremea se va răci, iar media valorilor diurne va ajunge la 6 grade, în timp ce temperaturile nocturne vor ajunge la 3 grade.

Apoi, temperatura aerului va avea variaţii până la sfârşitul intervalului, iar media regională a maximelor va oscila între 3 şi 8 grade, iar a minimelor între -2 şi 5 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mare în perioada 8-10 ianuarie.

Când se va răci cu adevărat vremea? Prognoză ANM: Se întâmplă după data de 5 ianuarie

În zona Munteniei, în primele zile ale intervalului, temperatura aerului va fi în creştere spre medii ale maximelor de 14 grade. Minimele termice vor avea uşoare variaţii în jurul a 3 grade, iar apoi, până în ziua de 7 ianuarie, vremea se va răci. Așadar, media valorilor diurne va ajunge la 6 grade, iar a celor nocturne la zero grade.

După ziua respectivă, temperatura aerului va avea variaţii până la sfârşitul intervalului, în timp ce media regională a maximelor va oscila între 3 şi 6 grade, iar a minimelor între -3 şi 3 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată după data de 8 ianuarie, în special în intervalul 8 – 10 ianuarie.

În zona Olteniei, temperatura aerului va avea tendinţa de scădere pe aproape tot parcursul intervalului, mai ales în perioada 5-7 ianuarie. La început, valorile termice vor fi cu mult mai ridicate faţă de normele perioadeii iar media maximelor va fi de 15 grade, în timp ce minimele vor fi de 3-4 grade.

În ziua de 7 ianuarie, media valorilor diurne va ajunge la 6 grade, iar a celor nocturne la zero grade. Spre sfârşitul intervalului, în medie, maximele se vor situa în jurul a 4 grade, iar minimele vor coborî spre -3 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată după data de 8 ianuarie, în special în intervalul 8-12 ianuarie.

Când se va răci cu adevărat vremea? Prognoză ANM: Se întâmplă după data de 5 ianuarie

Nu în ultimul rând, vremea de la Munte va trece printr-0 perioadă de încâlzire la începutul acestei săptămâni. Simultan, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 6 grade şi ale minimelor de zero grade, valori cu mult peste normele perioadei.

Mai apoi, vremea se va răci semnificativ, însă valorile termice se vor apropia de mediile multianuale specifice perioadei. Astfel, media valorilor diurne va oscila până la sfârşitul intervalului între -4 şi zero grade, iar a celor nocturne între -10 şi -5 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii temporare va fi mai ridicată în prima zi a intervalului, în special în zilele de 5 şi 6 ianuarie, dar şi după data de 8 ianuarie, potrivit prognozei ANM.