Alertă meteo ANM! Cod portocaliu de vânt extrem de puternic în România

Vremea devine haotică la început de an. ANM a emis o avertizare nowcasting de vânt puternic la munte, pentru județele Prahova și Dâmbovița. Potrivit meteorologilor, în următoarele ore, rafalele vor atinge viteze de 130-140 de kilometri pe oră.

ANM anunță că avertizarea meteorologică a intrat deja în vigoare de la ora 14.00 și este valabilă până la ora 20.00. În ceea ce privește zonele vizate, se vor înregistra intensificări ale vântului în zonele de munte, la peste 1.800 de metri.

Pe lângă codul portocaliu de vânt puternic, ANM a mai emis și o serie de avertizări Cod galben de viscol și intensificări ale vântului în mai multe județe de la munte, valabile pentru următoarele două zile.

Alertă de inundaţii din partea hidrologilor

La rândul său, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis luni o atenţionare de Cod galben de inundaţii valabilă până joi după-amiaza. Potrivit sursei citate, sunt vizate şapte bazine hidrografice din Transilvania, Maramureş şi Crişana.

Astfel, în intervalul 03.01.2022 ora 18:00 – 06.01.2022 ora 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş (judeţul Bihor), Arieş –bazin amonte S.H. Baia de Arieş (judeţul Alba).

INHGA menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare in intervalul 04.01.2022 ora 20:00 – 05.01.2022 ora 24:00 pe unele râuri din judeţele: Maramureş şi Satu Mare.

„Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţii de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă. În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice”, anunţă reprezentanţii INHGA.

Cod galben de ninsori şi vânt până marţi dimineaţă în 22 de judeţe

Amintim faptul că în vigoare mai este și o altă avertizare de cod galben emisă de ANM. Aceasta a intrat în vigoare luni dimineață la ora 8.00 și va fi valabilă până marți la ora 10.00.

Meteorologii anunță că în intervalul menționat, la munte vântul va avea intensificări, cu viteze de până la 70…80 km/h, iar în zona înaltă (la peste 1700 m), rafalele vor depăși 90…120 km/h și temporar va ninge viscolit. În plus, local în Transilvania, cu caracter temporar, vor fi intensificări, iar vitezele vor atinge în general 55…65 km/h. Intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului.

Referitor la zonele vizate, potrivit avertizării meteorologice emise de ANM, este vorba despre  județele Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău.