ANM anunță o schimbare radicală de vreme în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, în cursul zilei de luni, aproximativ jumătate din țară va fi sub o avertizare de cod galben de ceață. Pe de altă parte, în alte zone precum Muntenia, Moldova și Transilvania poate fi prezent poleiul, avertizează meteorologii.

În ceea ce privește codul galben de ceață, potrivit ANM, în cursul dimineții de luni, în numeroase zone ale țării este ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, care poate favoriza în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului.

Referitor la zonele vizate, potrivit prognozei ANM, fenomenele meteorologice ar urma să fie prezente în județele Olt, Dolj, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Galați și Vaslui, dar și în zonele joase din județele Vâlcea, Gorj, Argeș, Prahova și Dâmbovița. De menționat este faptul că avertizarea de cod galben este în vigoare până la ora 9.00.

De cealaltă parte însă, avertizarea este valabilă până la ora 10.00 și în zonele joase din județele Alba, Covasna, Brașov, Sibiu, Cluj, Mureș, Harghita și Bistrița-Năsăud.

Amintim faptul că încă de la primele ore ale dimineții, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române trăgea un semnal de alarmă referitor la condițiile de drum. Mai exact, potrivit sursei citate luni dimineața, nu sunt drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită ca urmare a unui eveniment rutier sau a condițiilor meteo nefavorabile.

Cum va fi vremea în luna ianuarie. Prognoza meteo ANM

Pe de altă parte, centrul Infotrafic anunța că ceața afectează vizibilitatea în trafic sub 100 de metri, pe alocuri chiar sub 50 de metri, pe autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești și A4 Ovidiu-Agigea.

În același timp, la primele ore ale dimineții mai era semnalată ceață pe mai multe artere rutiere din județele Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea și Vrancea, dar și în municipiul București, vizibilitatea fiind redusă sub 200 de metri, pe alocuri sub 50 de metri.

Trebuie menționat faptul că încălzirea vremii va continua și săptămâna viitoare. Potrivit prognozei ANM pentru perioada 10 – 17 ianuarie 2022, în următoarele zile, temperaturile vor fi cu mult mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile intra-carpatice, dar local şi în cele estice şi sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Același lucru este valabil și în săptămâna 17 – 24 ianuarie 2022. Potrivit ANM, sunt așteptate temperaturi medii uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României şi un regim pluviometric deficitar în jumătatea nord-vestică a ţării. În restul ţării va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.