Vremea se strică chiar înainte de Crăciun. ANM anunță Cod galben de ninsori puternice. Potrivit meteorologilor, codul galben este valabil în mai multe județe ale țării. Pe de altă parte, există în vigoare și alte alerte de ploi puternice tot în următoarele ore.

Anunțul a fost făcut de directorul ANM, Elena Mateescu. Aceasta a vorbit despre cum va fi vremea de Crăciun, dar și despre evoluția temperaturilor pe teritoriul țării. Astfel, potrivit meteorologului, miercuri a fost cea mai friguroasă noapte din istoria măsurătorilor naţionale. Mai exact, cel mai rece a fost la Băile Herculane, de -19.4 grade Celsius.

Totodată, la Vârful Omu au fost înregistrate -22 de grade, două zile consecutiv. Elena Mateescu a mai adăugat că în vigoare va mai intra o avertizare meteorologică în zona montană, unde vântul o va lua razna, cu rafale care vor depăși chiar și 100 de km/h și vor viscoli zăpada.

„Întradevăr şi la zona montană înaltă la Vârful Omu -22 de grade. Practic este a doua zi în care acolo înregistrăm cea mai coborâtă valoare de temperaturi din aceste zile la nivelul minimelor. Maximele au fost şi acestea preponderent negative, deci o vreme rece chiar geroasă în ultimele zile.

Din această dimineață de la ora 2 până mâine la ora 14:00 va fi în vigoare o avertizare meteorologică pentru zona montană acolo unde vântul va prezenta intensificări. Vorbim de rafale care vor depăși 80-100 km/h viscolind ninsoarea spulberând zăpada”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.

Prognoza meteo ANM pentru Crăciun

În ceea ce privește vremea de Crăciun, potrivit prognozei ANM, temperaturile vor începe să își revină de pedata de 25 decembrie. Mai exact, în intervalul 23.12.2021 ora 22:00 – 24.12.2021 ora 08:00, vremea va fi rece, iar cerul va fi mai mult noros și vântul va sufla în general slab. Referitor la temperatura minimă, aceasta se va situa între -7 și -5 grade.

În Ajunul Crăciunului și în prima zi de Crăciun, adică în intervalul 24.12.2021 ora 08:00 – 25.12.2021 ora 08:00, prognoza meteo ANM arată că vremea se va încălzi, iar cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a zilei. De Crăciun, temperatura maximă va fi de 5 – 6 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 2 grade.

După Crăciun, vremea va continua să se încălzează. Potrivit prognozei meteo publicate de ANM, în perioada 25.12.2021 ora 08:00 – 26.12.2021 ora 10:00, temperaturile vor fi cu mult peste cele obișnuite în ultima decadă a lunii decembrie.

Astfel, maxima va fi de 11 – 12 grade, iar minima de 1 – 2 grade. Totodată, meteorologii mai precizează că temporar cerul va avea înnorări, iar în a doua parte a nopții și dimineața se va semnala ceață, în timp ce vântul va sufla slab până la moderat.