Structură an școlar 2021-2022. Cum va începe școala pentru fiecare clasă?

Așadar, elevii din clasele primare, de la pregătitoare, I, a II-a, a III-a, până la clasa a IV-a, încep școala din 10 ianuarie.

În cazul lor, vacanța de iarnă a rămas nemodificată, deoarece au fost trimiși doar pentru o săptămână în vacanță forțată în noiembrie, aceasta urmând să fie recuperată în aprilie, în timpul săptămânii Școala altfel.

Chiar dacă ar fi trebuit să fie în semestrul al II-lea deja, în ianuarie, elevii și profesorii lor de la gimnaziu revin tot în semestrul I pentru o săptămână, urmând ca după weekendul 15-16 ianuarie să intre direct în semestrul al II-lea, fără să mai aibă, ca în anii trecuți, o vacanță intersemestrială, potrivit edupedu.ro.

Elevii de gimnaziu, clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a

Elevii de gimnaziu, clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a încep școala pe 3 ianuarie, după cea mai scurtă vacanță de iarnă din istoria ultimilor ani. Aceștia au de recuperat cele două săptămâni pe care autoritățile i-au forțat să le petreacă acasă în noiembrie, din cauza pandemiei.

Astfel, prima săptămână va fi recuperată acum, în perioada 3-7 ianuarie 2022. Următoarea săptămână recuperată de elevii din gimnaziu pentru perioada petrecută acasă în noiembrie 2021 va fi în perioada Școlii altfel.

Elevi de gimnaziu revin la școală pentru două săptămâni tot în semestrul I, deși pe structura inițială a anului școlar 2021-2022, ar fi trebuit să reia cursurile în Semestrul al II-lea, în ianuarie. Între semestrul I și al II-lea este în acest an doar un weekend – 15-16 ianuarie. Nici aici nu mai există, ca în anii trecuți, o vacanță intersemestrială.

Elevii de liceu, clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a/a XIII-a

Elevii de liceu, clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a/a XIII-a, încep școala pe 3 ianuarie 2022, la fel ca cei de gimnaziu. Aceștia revin la cursuri pentru două săptămâni în care vor fi încheiate mediile, cel mai probabil, după care trec și ei în semestrul al II-lea din 17 ianuarie.

Pentru gimnaziu și liceu urmază o perioadă de 15 săptămâni consecutive de cursuri – 3 ianuarie 2022-14 aprilie 2022 – fără vacanță școalară. Prin comparație, perioada aceasta este cu două săptămâni mai lungă decât cea din semestrul I, de la debutul școlii din septembrie, până la vacanța de iarnă.

Elevii din învățământul profesional și postliceal

La rândul lor, elevii din învățământul profesional și postliceal încep și ei școala tot în ziua de 3 ianuarie. În cazul copiilor de grădiniță, pentru cei din ciclul primar urmează o perioadă neîntreruptă de 14 săptămâni de cursuri/activități.

Amintim că următoarea vacanță pentru toți elevii și copiii de grădiniță este în a doua parte a lunii aprilie, din 15 până pe 1 mai 2022.