În timp ce planeta întreagă încearcă din răsputeri să elimine SARS-CoV-2, o ţară africană se confruntă din nou cu o altă boală ucigaşă.

Campania de vaccinare împotriva Ebola

Este vorba despre Ebola, iar autorităţile din Congo au demarat o campanie de vaccinare în locul care a fost epicentrul precedentei epidemii, încheiate în vara anului trecut.

Luni, prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că o campanie de vaccinare împotriva Ebola a demarat în oraşul Butembo, situat în zona estică a Republicii Democrate Congo, transmite Reuters.

Angajaţii de la centrul medical Matanda, unde a fost tratat primul pacient diagnosticat cu Ebola după o pauză de şase luni, vor fi primele persoane care vor fi vaccinate, au precizat specialiştii de la OMS.

Totul are loc în epicentrul precedentei epidemii din Congo

Reapariţia acestui virus a fost anunţată pe 7 februarie în Butembo, iar Republica Democrată Congo a confirmat deja patru cazuri de Ebola. Oraşul Butembo a fost epicentrul precedentei epidemii, care a fost declarată încheiată în iunie 2020.

Vineri, 1.200 de doze de vaccin anti-Ebola şi echipamente necesare lanţului de stocare la rece au sosit în acest oraş congolez, potrivit OMS.

La rândul ei, o altă ţară din Africa de Vest, Guineea, a anunţat duminică apariţia unui nou focar al bolii, cu şapte cazuri confirmate şi trei decese.

Febra hemoragică Ebola este o boală infecțioasă virală severă

Virusul Ebola provoacă episoade severe de vărsături şi diaree şi se răspândeşte în urma contactului cu lichidele corporale ale persoanelor infectate. Sunt afectate funcțiile renale și hepatice, iar ulterior apar și tulburări nervoase, prostrație, anxietate, confuzie, pierderi de memorie şi instabilitate.

Moartea poate surveni la 6-9 zile de la debut, prin șoc, hipovolemie și hemoragii extinse generalizate. Rata de letalitate este estimată a fi între 50-90%, cu mici diferențe în funcție de speciile de virus.

Noile vaccinuri au îmbunătăţit considerabil ratele de supravieţuire în anii recenţi.