Coronavirusul ce cauzează Covid-19 e posibil să nu fi apărut în China. Această teorie a fost susținută de un specialist al OMS. El  a sugerat noua ipoteză, duminică, într-o declaraţie pentru BBC One. Un cercetător al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a admis că există mai multe ipoteze privind originea pandemiei.

Profesorul John Watson a spus că trecerea virusului de la animal la om e posibil să fi avut loc în afara graniţelor ţării. El a făcut parte din echipa OMS ce a investigat în China, în ultima lună, originea pandemiei de Covid-19.

Watson a susținut că pandemia a pornit, cel mai probabil, cu o infecţie într-un „rezervor animal”. Aceasta a fost apoi transmisă oamenilor printr-o „gazdă intermediară”.

COVID-19 și originea sa

Întrebat de jurnalistul Andrew Marr dacă este sigur că acest nou coronavirus a apărut în China, profesorul Watson a dat un răspuns categoric. Cel care a fost adjunctul ministrului britanic al Sănătăţii până în 2017, a spus „nu”, conform news.ro

El a subliniat că autorităţile chineze au pus la dispoziţia echipei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii multe informaţii. În opinia sa, acuzaţiile apărute recent cu privire la refuzul de a oferi datele despre primii pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 „nu caracterizează misiunea ca întreg”.

Trebuie spus că o echipă internaţională a OMS  a efectuat ancheta în Wuhan timp de patru săptămâni. Specialiștii au transmis că animalul aflat la originea noului coronavirus „nu a fost identificat încă”. În plus, nu au găsit indicii cu privire la prezenţa SARS-CoV-2 în oraş înainte de decembrie 2019.

Un rezumat al anchetei va fi disponibil cel mai devreme săptămâna viitoare, a anunţat vineri OMS.

China a refuzat să ofere date neprelucrate în legătură cu primele cazuri de COVID-19 echipei de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Specialiștii investighează originea pandemiei de coronavirus. Aceste informații au fost făcute publice de un membru al misiunii OMS, relatează Reuters, citat de ABC News.