Ultimele detalii din ancheta privind originea pandemiei! Experții OMS au transmis că ipoteza conform căreia virusul ar fi scăpat din institutul de virusologie al orașului este „foarte improbabilă”, conform afp.com

Declarația respectivă a fost făcută în timpul conferinţei de presă pe care au susţinut-o luni, 8 februarie, la Wuhan la sfârşitul misiunii lor.

Ultimele detalii din ancheta privind originea pandemiei

„Unii s-au întrebat dacă anumite ipoteze (cu privire la originea pandemiei) au fost abandonate şi, după ce am discutat cu membrii echipei, eu vreau să confirm că toate ipotezele rămân pe masă.

Acesta a fost un exerciţiu ştiinţific foarte important în circumstanţe foarte dificile”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform sursei menționate.

De asemenea, acesta şi-a exprimat speranţa că un raport preliminar va putea fi publicat săptămâna viitoare, iar raportul final „în următoarele săptămâni”.

Primele concluzii prezentate în timpul unei conferinţe de presă a experţilor în China au fost primite cel puţin cu prudenţă sau chiar cu scepticism, în special în SUA.

„În loc să sărim la nişte concluzii care pot fi motivate de orice exceptând ştiinţa, vrem să vedem unde ne duc datele, unde ne duce ştiinţa, şi concluziile noastre vor fi fondate pe aceasta”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, care a adăugat cu toate acestea că SUA „susţin total această anchetă”.

Prezent la conferinţa de presă de la Geneva, Peter Embarek, care a condus echipa de cercetători proveniţi din ţări diferite şi specializaţi în discipline diferite, a estimat că ancheta ”a înregistrat numeroase succese”.

„Avem o mai bună înţelegere a ceea ce s-a întâmplat în decembrie 2019” la Wuhan, a spus el, subliniind că aceasta „este doar începutul”.