Un virus care a provocat teroare pe glob revine. Este vorba de renumitul virus Ebola. Patru persoane au murit în Guineea din cauza febrei hemoragice provocate de virusul Ebola. Aceasta este prima reapariţie a bolii după o pauză de cinci ani în Africa de Vest. În această egiune a pornit cea mai gravă epidemie din istoria virusului (2013-2016), relatează AFP, preluată de Agerpres.

Focarul ar fi pornit de la o înmormântare. Opt dintre persoanele care au participat la funeralii s-au îmbolnăvit. Trei au murit deja. Boala nu s-a mai manifestase în această țară din 2016.

„Suntem cu adevărat îngrijorați, există deja patru decese din cauza febrei hemoragice a virusului Ebola în regiunea Nzerekore, dintre care două chiar în Nzerekore şi două în subprefectura Goueke”, a declarat sâmbătă ministrul sănătăţii, Rémy Lamah.

Primul caz infectat cu temutul virus

„Este vorba despre o infirmieră din Goueke care s-a îmbolnăvit spre sfârşitul lunii ianuarie. Ea a murit între 27 şi 28 ianuarie, A fost înmormântată la 1 februarie la Goueke”, a detaliat şeful Agenţiei Naţionale de Securitate Sanitară (ANSS), dr. Sakoba Keita.

„Dintre cei care au participat la înmormântare, opt persoane au prezentat simptome. E vorba de diaree, vomă şi sângerări. Trei dintre ele au decedat şi alte patru sunt spitalizate la Nzerekore”, a adăugat el. Oficialul a mai spus un pacient a „scăpat”, dar a fost găsit şi a fost spitalizat la Conakry.

Şeful ANSS şi ministrul sănătăţii au precizat că probele au fost analizate la un laborator înființat de Uniunea Europeană la Gueckedou, în regiune. Analizele au permis depistarea prezenţei virusului Ebola. Rezultatele unor teste suplimentare sunt aşteptate în curând.

„Am dat toate dispoziţiile, o echipă de alertă este la faţa locului pentru a identifica contacții”, a declarat ministrul Rémy Lamah.

OMS, în alertă maximă

La rândul său, OMS a fost informată despre „două cazuri posibile” de Ebola în Guineea-Conakry. „Se fac în prezent teste pentru confirmare”, a declarat pe Twitter directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Virusul Ebola provoacă o febră brutală, dureri de cap, vomă şi diaree. Acest virus a fost identificat pentru prima dată în 1976 în Zair, actuala Republică Democrată Congo (RDC). De atunci, pentru virus există două vaccinuri experimentale. Nu există însă niciun tratament. Acest virus a provocat teroare în mai multe rânduri în Africa.

Declanşată în decembrie 2013 în Guineea, înainte de a se răspândi în Liberia şi apoi în Sierra Leone, țări vecine, epidemia din Africa de Vest s-a încheiat în 2016. El a afectat zece ţări, inclusiv Spania şi SUA. Acest virus a provocat peste 11.300 de morţi la circa 28.600 de cazuri înregistrate, din care peste 99% în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.