Alertă maximă în Europa! Ministerul Sănătăţii polonez a explicat că o tulpină a COVID-19 descoperită într-o fermă de nurci din nordul Poloniei poate fi transmisă de la nurcă la om şi viceversa, conform reuters.com

La finalul lunii ianuarie, COVID-19 a fost descoperită la nurci într-o fermă din districtul polonez Kartuzy, oficialităţile de la Varşovia precizând că este vorba despre primul asemenea caz din Polonia. Trebuie menționat că toate nurcile din ferma respectivă urmau să fie sacrificate.

Alertă maximă în Europa

„Informaţiile obţinute de inspectoratul de sănătate publică şi experienţele de anul trecut din Danemarca şi Ţările de Jos indică în mod clar acest lucru şi în Polonia: acest virus se poate transmite de la nurcă la om şi viceversa”, arată o declaraţie a Ministerului Sănătăţii polonez.

La începutul lunii noiembrie, Danemarca a început sacrificarea tuturor celor 17 milioane de nurci, după ce în câteva sute de crescătorii a fost semnalată prezenţa noului coronavirus şi autorităţile au descoperit mutaţii ale acestuia în rândul oamenilor.

În luna august, Ţările de Jos au decis să închidă peste 100 de crescătorii de nurci după ce mai mulţi angajaţi au contractat COVID-19.

O nouă variantă COVID-19, semnalată în SUA

O echipă internaţională de cercetători a detectat o nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 în sudul Californiei şi a descoperit că 44 la sută din mostrele prelevate şi studiate în luna ianuarie corespundeau acestei noi mutaţii, relatează EFE, conform Agerpres.

Rezultatele acestei investigaţii au fost publicate vineri de revista Journal of the American Medical Association (JAMA). Cercetătorii au observat că noile variante tind să devină predominante prin intermediul unui proces de selecţie evolutivă deocamdată nu prea bine cunoscut.

Oamenii de ştiinţă înşişi au mărturisit confuzia pe care o provoacă utilizarea nedefinită în ultimele luni a termenilor “variantă”, “tulpină” sau “mutaţie”, atât în mass-media cât şi în publicaţiile ştiinţifice.

Terminologia se referă la replicarea virusului cu genom ARN care determină introducerea de mutaţii în întregul genom viral, au spus cercetătorii care au observat că doar când sunt selectate mutaţii specifice, sau un ansamblu de mutaţii, prin intermediul a numeroase runde de replicare virală, poate apărea o nouă variantă.

Când variaţia de secvenţiere produce un virus cu caracteristici fenotipice clar diferite, varianta se numeşte tulpină, iar când printr-o secvenţiere genetică şi o analiză filogenetică se detectează o nouă variantă ca ramură diferită în arborele filogenetic, atunci este vorba de o nouă linie de virusuri.