În ciuda provocărilor permanente generate de pandemia de COVID-19 și de disponibilizările pe scară largă, perspectivele economice ale statului rămân solide, potrivit raportului anual al Fondului Monetar Internațional World Economic Outlook.

În 2023, California s-a lăudat cu un PIB de aproape 3,9 trilioane de dolari

În 2023, California s-a lăudat cu un PIB de aproape 3,9 trilioane de dolari, marcând o rată de creștere de 6,1% față de anul precedent, arată datele Biroului de Analiză Economică din SUA.

Acest lucru situează California în urma doar a patru economii naționale: Statele Unite (27,4 trilioane dolari), China (17,7 trilioane dolari), Germania (4,4 trilioane dolari) și Japonia (4,2 trilioane dolari).

Datele statistice evidențiază importanța economică a statului California, un stat cu aproape 40 de milioane de locuitori care găzduiește Hollywood-ul, Silicon Valley, locul în care își au sediul marile companii IT, dar si un prosper sector agricol.

Pe cap de locuitor, California este a doua cea mai mare economie din lume, o performanță realizată datorită gamei sale diverse de industrii, inclusiv tehnologie, divertisment și un puternic impuls pentru antreprenoriat.

„California continuă să depășească greutatea sa,  fiind performantă în toate, cu excepția unora dintre cele mai mari țări din lume”, a declarat guvernatorul Gavin Newsom într-un comunicat.

„Cu combinația noastră de neegalat de inovație, învățământ superior, forță de muncă, industrii diverse și resurse naturale de neegalat, vom continua să facem lucrurile la fel de bine în viitor.”

Florida a alunecat pe locul 19 în ultimele clasamente, fiind depășită de Spania

SUA harta
Harta Statelor Unite / SURSA FOTO: Dreamstime

Printre primele 20 de economii globale, Texas, New York și Florida reprezintă și ele Statele Unite. Cu toate acestea, Florida a alunecat pe locul 19 în ultimele clasamente, fiind depășită de Spania, informează Msn.com.

Raportul a oferit și câteva perspective neașteptate, economia globală demonstrând o rezistență mai mare decât se anticipa, în ciuda revoltelor geopolitice și economice recente, sfidând predicțiile de recesiune.

Economia Indiei este în continuare pe val. De când a depășit Regatul Unit în 2021, aceasta și-a menținut poziția de a șasea cea mai mare economie și ar putea depăși California în curând.

Economia Indiei își va continua creșterea rapidă

Prognoza FMI prevede că economia Indiei își va continua creșterea rapidă, în timp ce restul lumii se confruntă cu un ritm mai modest. Prognoza de bază pentru creșterea economiei globale este de 3,2% în 2024 și 2025, același ritm ca în 2023, dar se estimează că India va crește la 6,8%.

În Statele Unite, creșterea este de așteptat să crească de la 2,5% în 2023 la 2,7% în 2024, în timp ce economia Chinei va încetini până la o rată de creștere de 4,6% în 2024, în scădere de la 5,2% în anul precedent.

Concluzie

California rămâne gigantul economic al națiunii americane.

Cele 3,86 trilioane de dolari în bunuri și servicii produse în California în 2023 reprezintă, de departe, cea mai mare producție din țară. Texas a ocupat locul 2, cu 2,6 trilioane de dolari, urmat de New York (2,2 trilioane de dolari), Florida (1,6 trilioane de dolari) și Illinois (1,1 trilioane de dolari).

Producția din California depășește toate bunurile și serviciile produse în cele mai mici 25 de economii de stat ale națiunii combinate.