Guvernul pregătește șoferilor un cadou neplăcut, anunțând amânarea termenului limită până la care șoferii își vor recupera banii plătiți pe fostele taxe auto. Noul deadline pentru recuperarea taxelor auto a fost stabilit la 30 iunie 2019. Executivul își justifică amânarea cu jumătate de an a restituirii banilor din cauza cererilor prea multe, care riscă să afecteze organelor fiscale competente.

Posibilitatea de a recupera fostele taxe auto și timbrul de mediu plătite în trecut de proprietarii de mașini a apărut anul trecut, pe 7 august, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017. De atunci, plătitorii au putut depune cererile la autoritățile fiscale, chiar și dacă vânduseră între timp mașina, chiar dacă au cumpărat-o în leasing, au pierdut dovada plății sau aveau hotărâri judecătorești prin care câștigaseră dreptul la restituirea banilor. Cum ne apropiem cu pași repezi de finalul perioadei de restituire a fostelor taxe auto și sunt încă români care reclamă că nu au primit până acum niciun leu înapoi, dinspre Executiv a venit propunerea ca perioada de restituire a banilor să se prelungească până pe 30 iunie 2019.

Conform proiectului, noile perioade de restituire vor fi următoarele:

  • 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019 — pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule; actualmente, perioada de restituire se termină la finele acestei luni;
  • 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019 — pentru timbrul de mediu, pentru care se prevede actualmente ca termen-limită finele lunii martie 2019.

Prin urmare, termenul-limită pentru toate cele patru tipuri de taxe va fi același: 30 iunie anul viitor. Pentru cei care au de primit banii pentru taxa specială, taxa de poluare sau pentru emisiile poluante asta înseamnă încă câteva luni de așteptare (desigur, dacă nu se numără printre cei care le-au primit deja înapoi).

Românii au achitat timp de zece ani taxa auto sub mai multe denumiri: taxa speciala pentru autoturisme și autovehicule (ianuarie 2007 – 30 iunie 2008), taxa pe poluare pentru autovehicule (1 iulie 2008 – 12 ianuarie 2012), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (13 ianuarie 2012 – 14 martie 2013), timbrul de mediu pentru autovehicule (15 martie 2013 – 31 ianuarie 2017).