Decizia unui Brexit fără acord va afecta puternic cei 500.000 de mii de români care locuiesc în Marea Britanie dar și pe ce cei care călătoresc în acestă țară. Un astfel de scenariu ar putea afecta serios planurile de călătorie de milioane de oameni. Acest lucru ar însemna întârzieri, anulări și coșmaruri birocratice.

Va fi un coșmar pentru cei care se îndreaptă către și dinspre Marea Britanie. Experții din industria turistică susțin că ar putea exista o perturbare semnificativă în special dacă noile restricții sunt puse în aplicare imediat. Aviația, moneda, asigurarea, roamingul de telefonie mobilă și controlul pașaportului ar putea fi afectate.

Cetățenii britanici, ale căror pașapoarte sunt în prezent înglobate cu cuvintele „Uniunea Europeană”, vor mai avea documente de călătorie valabile după 31 octombrie? Organul legislativ al UE a asigurat că vizele nu vor fi necesare, cel puțin inițial.

Bruxelles-ul a dat asigurări că cei care călătoresc din Marea Britanie pot intra în continuare în UE fără viză, cu condiția să se ofere același lucru cetățenilor europeni care vizitează Marea Britanie. Comisia Europeană a confirmat, de asemenea, că începând cu 2021, vizitatorii britanici în UE vor trebui să plătească 7 € (aproximativ 8 USD) pentru Schema europeană de informare și autorizare a călătoriilor (ETIAS), care poate fi cumpărată online înainte de călătorie.

Călătorii din Marea Britanie sunt, de asemenea, susceptibili de a se confrunta cu schimbări majore atunci când vine vorba de a se asigura în timp ce călătoresc în UE. Acum, aceștia trebuie să utilizeze serviciile de sănătate pot prezenta un card european de asigurări sociale de sănătate (EHIC) pentru a accesa îngrijiri medicale gratuite în orice țară a UE.