Textul revine în special asupra anumitor aranjamente vamale pentru provincia britanică a Irlandei de Nord, planificate iniţial pentru a se evita pe 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie, reintroducerea unei frontiere cu Irlanda, o garanţie considerată esenţială pentru menţinerea păcii pe insulă.

Pentru Londra, scopul proiectului de lege este de a apăra în reacţie integritatea teritorială a Marii Britanii, asigurând continuitatea schimburilor comerciale între regat şi provincia Irlanda de Nord.

Guvernul de la Londra a fost dispus să renunțe la clauzele controversate

Adoptarea textului survine la scurt timp după ce executivul britanic a declarat luni după-amiază că este dispus să renunţe la clauzele controversate care au determinat UE să iniţieze o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Regatului Unit.

Ministrul britanic Michael Gove şi vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic au „lucrat în mod constructiv” asupra punerii în aplicare a Tratatului de retragere în cadrul unei reuniuni desfăşurate luni la Bruxelles, a indicat guvernul britanic într-un comunicat, promiţând să retragă proiectul de lege „dacă soluţiile avute în vedere în aceste discuţii sunt aprobate” în cele din urmă.

Mai este o săptămânî până când Marea Britanie va spune ”adio” Uniunii Europene

Pe măsură ce discuţiile comerciale se împotmolesc cu mai puţin de patru săptămâni înainte de despărţirea finală a Marii Britanii de UE pe 31 decembrie, această acţiune pare să fie o concesie făcută Bruxelles-ului, unde premierul britanic Boris Johnson urmează să se ducă „în următoarele zile”.

„Deşi sperăm să avem succes, este prudent (…) să păstrăm clauzele în forma lor actuală în ultimă instanţă”, a explicat în faţa membrilor Camerei Comunelor subsecretarul parlamentar de stat pentru întreprinderile mici Paul Scully, subliniind faptul că acestea fac posibilă „protejarea locului Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit”.

Proiectul de lege a fost aprobat pentru prima dată de deputaţi la sfârşitul lunii septembrie. Camera Lorzilor a modificat ulterior unele dispoziţii controversate ale acestui proiect de lege.

Luni seara, Camera Comunelor, în care Partidul Conservator aflat la guvernare are o mare majoritate, a reintrodus clauzele menţionate.

Se aşteaptă ca textul de lege să revină săptămâna aceasta în camera superioară a parlamentului, după care va fi trimis înapoi în Camera Comunelor pentru ultima lectură.