”Nu există niciun avantaj conferit Regatului Unit cu ocazia Brexitului în deciziile pe care le-a luat întrucât până la 31 decembrie este supus integral cadrului european şi a optat pentru anumite proceduri accelerate”, a declarat Beaune într-o conferinţă de presă a guvernului francez consacrată viitoarei strategii de vaccinare.

Agenţia Europeană a Medicamentului ar urma să se reunească pe 29 decembrie

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să se reunească cel mai târziu la 29 decembrie pentru a decide dacă acordă sau nu o aprobare condiţionată vaccinului dezvoltat de gigantul farmaceutic american Pfizer în parteneriat cu compania germană de biotehnologii BioNTech.

De partea britanică, mai mulţi membri ai guvernului au apreciat că ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană i-a permis ţării să accelereze validarea vaccinului înaintea vecinilor săi europeni.

Regatul Unit, aflat într-o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie, se supune până la această dată regulilor europene, inclusiv în privinţa medicamentelor, dar Londra a aprobat vaccinul în virtutea unei măsuri excepţionale.

Anunțul făcut de Regatul Unit

Miercuri, 2 decembrie, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a aprobat spre utilizare vaccinul dezvoltat de americanii de la Pfizer, în colaborare cu partenerul său german BioNTech, împotriva COVID-19. După ce a primit undă verde, serul va putea fi administrat începând cel mai devreme de săptămâna viitoare, informează Reuters.

Specialiştii consideră că un vaccin anti-COVID-19 reprezintă cea mai bună şansă pentru ca omenirea să revină la normalitate în contextul pandemiei care a ucis aproape 1,5 milioane de persoane şi a afectat grav economia globală.

Executivul de la Londra a precizat următoarele: „Guvernul a acceptat astăzi recomandările formulate de organismul independent MHRA (Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Asistenţei Medicale/ Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) în vederea aprobării spre utilizare a vaccinului Pfizer-BioNTech.”

„Vaccinul va deveni disponibil în Marea Britanie începând de săptămâna viitoare”, se mai arată în anunţul oficial al Guvernului condus de Boris Johnson.