UPDATE 3: Ministerul Sănătății informează următoarele cu privire la situația victimelor în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari:

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

  •  1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare
  •  1 victimă cu traumatism lombar
  • 1 victimă cu arsură la nivelul feței

Momentul exploziei, surprins în direct!

UPDATE 2: Noi informații spun că ar fi vorba de trei victime. Una dintre ele va fi transportată cu un elicopter la București. În prezent pompierii încearcă să stingă flăcările. Forțe din 4 județe intervin.

UPDATE:

„Din păcate după primele informații există și victime. Situația este în responsabilitatea ISU. Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele informații norul de fum se deplasează spre mare. În momentul de față sunt singurele informații pe care le deținem”, a declarat ministrul Mediului.

ISU Constanța confirmă existența a două persoane rănite. Persoanele din zonă au primit mesaj RO-Alert să părăsească zona. A fost activat Planul Roșu de intervenție la nivelul județului Constanța.

Puțin înainte de ora 12.30, turiștii de pe plajele din apropiere au început să posteze imagini cu un nor mare de fum negru și chiar o flacără în zona Rafinăriei de la Capul Midia-Năvodari.

Numeroase ambulanțe ISU/SAJ se îndreaptă spre rafinărie. ISU Constanța, confirmă existența unei victime cu arsuri de căi aeriene și pe circa 45% din suprafața corpului. Prefectul județului Constanța, în direct la Digi 24, confirmă existența unei a doua victime.

ISU a anunțat că explozia a fost urmată de incendiu. La fața locului au fost trimise opt autospeciale de stingere, două ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensivă mobilă.

Situația de moment la Năvodari, prezentată de colonelul Cristian Amarandei (ISU):

  • sunt 2 victime – una a fost preluată de SMURD, cealaltă primește îngrijiri.
  • a fost activat planul roșu de intervenție.
  • nu sunt cunoscute cauzele evenimentului
  • momentan nu mai este pericol de o nouă explozie.

Petromidia Năvodari, operată de Rompetrol, este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai mari din sud-estul Europei. Rompetrol este controlată de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

Știre inițială:

În urmă cu puțin timp a avut loc o explozie la Petromidia, complexul industrial din orașul Năvodari, județul Constanța. Este vorba de rafinăria și uzina petrochimică din zonă.

Imaginile au fost filmate de un martor care era pe plaja.  A auzit o explozie și apoi a văzut înălțându-se flăcări, dar și un fum gros. Din păcate, zona afectată pare destul de mare.

Din primele informații, se pare că două persoane au suferit arsuri grave. Potrivit prefectului de Constanța, 5 ambulanțe sunt deja la fața locului și încă 6 sunt pe drum.