Percheziţii de amploare în judeţul Constanţa, dar şi în Ilfov şi Bucureşti! Este vorba despre 57 de percheziţii domiciliare, anunţă oamenii legii. Sunt vizate persoane bănuite de furt, fraudă informatică şi acces ilegal la un sistem informatic.

Din cele 57 de mandate de percheziţie domiciliară, 48 sunt emise pentru judeţul Constanţa, iar celelalte 9 în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Acestea sunt puse în aplicare de către poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, transmite IGPR (Inspectoratul General al Poliţiei Române).

Persoane suspectate de modificarea indexului contoarelor electrice

Mai exact, poliţiştii caută persoane care ar deţine programe informatice cu ajutorul cărora ar modifica indexul contoarelor electrice montate la consumatori persoane fizice şi juridice.

Potrivit oamenilor legii, suspecţii s-ar deplasa la “beneficiar” şi, cu ajutorul unui laptop, s-ar conecta printr-un cablu la portul optic al contorului electric, iar, apoi, prin intermediul programului informatic instalat pe laptop, ar modifica indexul afişat de contor.

Beneficiarii: unităţi de cazare, service-uri auto şi restaurante

Scopul acestei modificări ar fi introducerea unui index de consum mai mic faţă de cel real, astfel încât titularul locului de consum să plătească o factură diminuată pentru consumul de curent electric, potrivit stirileprotv.ro.

“Pentru aceste operaţiuni, persoanele bănuite ar fi încasat sume de bani, reprezentând 10% din diferenţa sumei de bani care ar fi trebuit plătită companiei de furnizare a energiei electrice şi cea plătită efectiv de beneficiar. Beneficiarii acestui serviciu ar fi fost, de regulă, persoane juridice cu un consum de curent electric ridicat, respectiv unităţi de cazare, service-uri auto şi restaurante”, mai transmite IGPR.

Pentru a avea acurateţe în activitatea infracţională, înainte de a modifica indexul contorului electric, persoanele bănuite s-ar fi informat cu privire la istoricul indexului şi detalii despre locul de consum, respectiv dacă cititorii au făcut fotografii cu index-ul contorului, existând suspiciunea că aceste informaţii ar fi fost primite de la angajaţi ai companiei de furnizare a energiei electrice, care ar fi accesat, prin depăşirea limitelor autorizării, baza de date a companiei şi ar fi furnizat telefonic datele solicitate.

Sursă foto: Dreamstime