De la 1 iulie, prețul gazelor și al energiei electrice vor fi majorate, iar românii trebuie să fie foarte atenți. Specialiștii din domeniu recomandă tuturor cetățenilor să se informeze bine pentru a plăti prețul corect la facturile care vor veni după luna iulie.

Mai exact, este recomandat ca cetățenii să compare cel puțin trei oferte ale furnizorilor înainte de a lua o decizie în acest sens. Există mai multe modalități pentru. aface o astfel de comparație.

Se poate merge direct la furnizor pentru o oferă, fie pe site-ul oficial, sau la telefon, sau pot fi consultate prețurile de pe site-ul ANRE, atât pentru gaze cât și pentru curent.

Potrivit Antena 3, cei care vor să afle mai multe despre prețul gazelor trebuie doar să intre pe comparatorul ANRE cu factura actuală în față. Se introduce consumul lunar estimat, preţul de funizare actual și abonamentul , iar comparatorul de preţuri va arăăta exact cât se poate economi sau cât se pierde în cazul în care se alege un alt furnizor.

Prețurile la gaze cresc pentru toată lumea

În cazul energiei electrice procedura este similară. De menționat este faptul că, potrivit specialiștilor din piață, scumpirea la gaze va viza întreaga populație. De cealaltă parte, energie electrică va afecta peste  2,8 milioane de consumatori, mai spun sursel citate.

Persoanele care nu vor face nimic în acest sens până la data de 1 iulie vor continua cu furnizorul actual, în mod automat, spune ANRE. 

„În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual”, se arăta în Ghidul ANRE privind liberalizarea pieței de gaze naturale.