O nouă decizie luată la nivel european. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Executivul comunitar, Comisia pentru petiții (PETI) din Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție, în care susține că producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 ar trebui să publice mai multe date medicale.

Printre acestea se numără seturi de date ale studiilor clinice, dar și prețul serului. Totodată, la rândul ei, Comisia Europeană ar trebui să ofere mai multe informații despre strategia UE privind vaccinurile și acordurile de cumpărare, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, rezoluția a fost adoptată cu 26 de voturi pentru, 1 împotriva și 5 abțineri.

În ceea ce privește prevederile rezoluției, Comisia PETI susține că, pe viitor, Comisia Europeană ar trebui să prezinte public membrii echipei de negociere a contractelor, prețul pe doză, modalitățile de partajare a costurilor între actorii publici și privați și distribuirea dozelor convenită între statele membre.

Ce date trebuie să publice producătorii de vaccinuri 

În același timp, sursa citată mai precizează că ar trebui oferite informații despre locuri de producție. Legat de contractele cu companiile farmaceutice, comisia PETI susține că acestea ar trebui să prevadă că acestea publică în timp real date din evaluările în curs, cum ar fi rapoartele de farmacovigilență și informații despre incidentele ivite pe parcurs, precum și despre efectele secundare.

De menționat este faptul că, până la momentul actual, Parlamentul nu a reușit să examineze în mod corespunzător achiziția de vaccinuri și utilizarea bugetului UE pentru vaccinuri, mai precizează PETI.

Trebuie subliniat și faptul că, pe lângă prevederile naterioare, europarlamentarii mai vor ca Grupul de contact COVID-19 Parlament-Comisie să primească informații actualizate despre vaccinuri și să se implice în semnarea contractelor. Rezoluția adoptată urmează să fie depusă pentru a fi dezbătută în sesiunea plenară din iulie a Parlamentului European.