Anunțul a fost făcut de europarlamentarul francez Natalie Loiseau într-o postare pe contul ei de Twitter. De asemenea, preşedintele USR, Dacian Cioloş, fost preşedinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European a salutat această decizie a președintelui francez.

„În această seară Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa la o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Natalie Loiseau pe contul ei de socializare.

Dacian Cioloș a precizat că anunțul președintelui francez a fost făcut în faţa şefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg.

„Salut decizia preşedintelui Emmanuel Macron, care a anunţat că Franţa este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României. Anunţul a fost făcut în faţa şefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg, potrivit colegei noastre din grupul Renew Europe Nathalie Loiseau, care a fost prezentă la eveniment”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Dacia Cioloş.

Acesta afirmă că, încă din 2016, a discutat despre o prezenţă a trupelor franceze în România sub steagul NATO.

„Cu atât mai mult cu cât contextul este extrem de tensionat la graniţa cu Ucraina, decizia de astăzi este una binevenită şi o nouă garanţie pentru ţara noastră”, a mai scris Cioloş.

Macron propune „o nouă ordine de securitate” în fața Rusiei

Amintim că, preşedintele francez Emmanuel Macron a propus miercuri, în Parlamentul European de la Strasbourg, ca Europa să construiască „o nouă ordine de securitate” cu NATO în faţa Rusiei, şi a pledat pentru ‘un dialog franc şi exigent’ cu Moscova, în pline tensiuni între Rusia şi Occident.

„Securitatea continentului nostru este indivizibilă”, a afirmat Macron, citat de Reuters, subliniind că europenii trebuie să-şi definească propriile standarde de securitate şi ‘să ajungem într-o poziţie în care să ne asigurăm că ele sunt respectate’.

„Următoarele săptămâni trebuie să ne conducă spre a finaliza o propunere europeană care să construiască o nouă ordine de securitate şi de stabilitate. Trebuie să o construim între europeni, apoi să o împărtăşim cu aliaţii noştri în cadrul NATO, ulterior să o propunem spre negociere Rusiei”, a declarat Macron, prezentându-le eurodeputaţilor priorităţile Franţei pentru cele şase luni în care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Europa trebuie să se reînarmeze strategic

„Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare strategică a Europei noastre comune ca putere de pace şi de echilibru, îndeosebi în dialogul cu Rusia”, a adăugat liderul francez.

„Ceea ce ne trebuie să construim este o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia acum deja 30 de ani”, a mai arătat Macron.

El a citat, printre aceste principii, „respingerea recurgerii la forţă, la ameninţare, la coerciţie; alegerea liberă pentru state să participe la organizaţiile, la alianţele, la aranjamentele de securitate pe care le doresc; inviolabilitatea frontierelor; integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă”.

„Vom continua cu Germania, în cadrul formatului Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina), să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina care rămâne faptul generator al tensiunilor actuale”, a mai afirmat preşedintele francez.

În faţa eurodeputaţilor, Macron a mai pledat pentru o nouă alianţă cu ţările africane şi a declarat că Franţa va organiza în acest sens un summit luna viitoare.