Boris Johnson, premierul britanic aflat la sfârşit de mandat, şi Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, au anunțat că vor rămâne „în strânsă legătură ca prieteni” după încheierea mandatului său de premier. Informația a fost transmisă luni de reprezentanții din Downing Street.

Boris Johnson şi Volodimir Zelenski vor rămâne prieteni. Anunțul venit la finalul mandatului premierului britanic

Cei doi lideri politici, considerați aliaţi fermi în contextul războiului declanşat de Rusia asupra ţării vecine, au discutat luni după-amiaza la telefon, cu o zi înainte de numirea oficială a noului premier al Regatului Unit.

Atunci, Johnson i-a mulţumit lui Volodimir Zelenski pentru „leadership-ul şi prietenia” lui şi a spus că „a fost un privilegiu pentru el să lucreze şi să-l sprijine” pe Zelenski.

Liderul britanic, aflat la sfârşit de mandat după ce și-a dat demisia, a întreprins mai multe vizite la Kiev, cea mai recentă având loc luna trecută, când a promis un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 54 de milioane de lire sterline. Zelenski a vorbit de multe ori cu căldură despre relaţia sa cu Boris Johnson şi l-a lăudat pe „adevăratul său prieten şi aliat”.

Preşedintele Ucrainei a spus că a fost „foarte fericit” atunci când Johnson a supravieţuit votului de neîncredere în iunie şi a subliniat că şi după căderea premierului el nu vrea ca Boris Johnson „să dispară”.

„Vreau ca el să fie undeva în politică, într-o funcţie care să conteze”, a explicat Zelenski în cadrul programului de televiziune „Piers Morgan Uncensored”.

Marea Britanie crede că Ucraina va câștiga războiul

Downing Street şi Boris Johnson i-au transmis luni în mod clar lui Zelenski că premierul britanic aflat la sfârşit de mandat crede că poporul ucrainean „poate şi va câştiga războiul”.

„Preşedintele Zelenski i-a mulţumit premierului pentru credinţa lui în Ucraina şi în poporul ei şi l-a informat în legătură cu recentele progrese ale armatei ucrainene în sudul ţării”, a informat purtătorul de cuvânt al premierului britanic.

Premierul Boris Johnson şi preşedintele ucrainean nu au discutat despre succesoarea sa în funcţia de premier, Liz Truss, mai transmit reprezentanții administrației britanice.

Într-un tweet postat după anunţul că Truss a câştigat competiţia internă din Partidul Conservator britanic, Zelenski l-a descris pe Johnson drept „un mare prieten” şi i-a mulţumit pentru „curajul său personal”.