Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu a vehiculat numele lui Lucian Bode şi Nicolae Ciucă ca posibile variante de premier desemnat. „Da, se pare că în ipoteza în care USR îşi menţine punctul de vedere extrem de dur pe zona asta, responsabilitatea noastră ne poate conduce spre acea variantă”, a declarat parlamentarul PNL, la RFI.

În ceea ce privește varianta Florin Cîțu pentru funcția de premier, liberalul susține că „PNL merge la consultări cu propunerea Florin Cîţu prim-ministru, pentru ipoteza în care vom reuşi să degajăm o majoritate”.

El a subliniat faptul că în momentul de față România are nevoie urgentă de un Guvern, iar șeful statului trebuie să decidă acest lucru cât mai repede.

”În ipoteza în care nu reuşim să degajăm o majoritate, pentru a nu exista acel tip de discuţii că PNL se agaţă de putere sau Florin Cîţu se agaţă de putere, am luat decizia ca, repet, în ipoteza în care nu se degajă o majoritate, preşedintele să poată verifica şi alte posibilităţi, pentru că România are nevoie de guvernare şi pentru că este apanajul preşedintelui să identifice după consultări acea personalitate politică care ar putea să creeze majoritatea parlamentară care să susţină un Guvern stabil”, a adăugat el.

Cine ar putea fi noul premier

Daniel Fenechiu a mai vorbit și despre numele speculate. Potrivit acestuia, Lucian Bode apare pe listă pentru funcția de premier, dar și Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, care în opinia sa ”este un om extrem de serios”.

”A fost adus în discuţie numele lui Lucian Bode, un ministru foarte bun, care beneficiază de aprecierea foarte multor parlamentari şi foarte multor lideri de partide. A fost adus în discuţie numele generalului Ciucă, ministrul Apărării, care la rândul lui are o poziţie foarte bună, este apreciat ca ministru al Apărării şi ca un om extrem de serios.

Mai există în cadrul PNL şi alte posibilităţi de nume (…). PNL poate face zece nominalizări. Eu am discutat despre cele două nume aduse în spaţiul public, respectiv Lucian Bode şi Nicolae Ciucă, pentru că au fost numele vehiculate şi care au generat comentarii pe zona respectivă, dar avem şi alte personalităţi”, a spus senatorul PNL.

Totodată, liberalul a mai precizat că există posibilitatea ca ”după discuţia pe care o va avea cu delegaţia PNL, care e prima delegaţie, când va sonda poziţia USR PLUS, va sonda cu un nume din cadrul PNL, probabil că va fi Lucian Bode”.

Fenechiu  a mai adăugat că preferă să nu facă discuții ipotetice, amintind de afirmațiile refertioare la Rareș Bogdan, care ar avea și el șanse să ocupe funcția de premier.

Liberalul susține că după declarațiile pe care le-a făcut, presa din România a întors informația, iar din acest motiv preferă să fie rezervat.

”Eu sunt şi destul de rezervat ca să fac nişte discuţii ipotetice sau mai puţin formale, pentru că nu mai departe de aseară, fiind la o emisiune tv, se discuta despre Rareş Bogdan şi cineva a comentat că niciodată nu va ajunge prim-ministru. Eu am replicat spunând că Rareş e un om tânăr, un om de mare perspectivă, un om care a adus un plus PNL şi cu siguranţă nu mâine, dar într-un viitor, va ajunge şi Rareş prim-ministru.

Toată presa a titrat: surpriză, Fenechiu anunţă că Rareş Bogdan ar putea fi primul-ministru. Deci în momentul în care lucrurile sunt scoase din context, după o perioadă tulbure, încerc şi eu să fiu cât se poate de atent la ceea ce spun”, a mai spus Fenechiu.