PSD nu vrea să susțină amendamentul depus de PNL în Parlament prin care persoanele nevaccinate care se îmbolnăvesc de COVID-19 şi sunt internate în spital trebuie să achite costurile spitalizării.

„Este exclus ca nevaccinaţii să îşi plătească spitalizarea! În PSD nu acceptăm discriminarea şi îndemnarea la ură şi duşmănie între români. Ne opunem categoric amendamentului PNL de obligare a persoanelor nevaccinate să-şi plătească spitalizarea, în situaţia infectării cu SARS-CoV-2. PNL trebuie să revină asupra acestui amendament”, a scris deputatul PSD Neamţ Ciprian Şerban, pe pagina de Facebook.

Ciprian Şerban a adăugat că obligarea persoanele nevaccinate să îşi plătească spitalizarea în caz de infectare va creşte numărul de cazuri grave şi de decese, pentru că bolnavii de COVID-19 vor merge la spital prea târziu.

PSD: Tratamentul este gratuit

„Deşi este o boală nouă, COVID-19 este o boală infecţioasă şi este o urgenţă medicală care trebuie tratată ca toate urgenţele medicale. Tratamentul este gratuit şi aşa trebuie să rămână! Cetăţenii români plătesc asigurări de sănătate.

Au dreptul să beneficieze, şi vaccinaţii, şi nevaccinaţii, de aceleaşi servicii medicale. Nu avem niciun drept să recurgem la o asemenea segregare! Nu vom face altceva decât să continuăm să menţinem o tensiune socială, care aduce cu ea duşmănie între cele două categorii, vaccinaţi şi nevaccinaţi, adâncind în mod iresponsabil ruptura din societatea românească. Avem nevoie, mai mult ca oricând, de solidaritate socială, de recuperarea credibilităţii, avem nevoie să revenim la normalitate”, a scris Ciprian Şerban.

Trebuie spus că la negocierile privind certificatul verde s-a ajuns în final la concluzia ca angajații nevaccinati să aibă testele rapide achitate de stat pentru o perioadă de 45 de zile. După această perioadă, și le vor plăti singuri.

Angajații care nu vor respectă legea vor fi sancționați cu până la 50.000 de lei sau suspendați. Legea certificatului verde prevede și că angajatorii care primesc oamenii la muncă fară testare, vaccin sau trecere prin boală în ultimele șase luni să fie amendați cu până la 100.000 de lei.