UPDATE

Parlamentul a adoptat în cele din urmă miercuri o formă de lege prin care se prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale care trec de pragul de 7.000 de lei, așa cum reiese din explicațiile deputatei USR Cristina Prună.

”VICTORIE!

Pensiile speciale se vor impozita cu 85% peste un prag de 7000 lei. E mai puțin decât impozitul de 90% peste pragul de 3500 de lei, așa cum a propus USR. Dar e bine totuși că nu vom mai avea pensii de 78.000 lei/lună.

Lupta noastră de 3 ani și jumătate în Parlament a dat roade! Dar să nu credeți că a fost ușor. A fost o luptă la baionetă. Mi s-a tăiat microfonul în nenumărate rânduri, am primit sancțiuni din partea lui Eugen Nicolicea, am cerut de zeci de ori dezbaterea proiectelor noastre. Dar am simțit mereu că suntem pe drumul cel bun și că trebuie să nu renunțăm.

Am fost primul partid care a adus în discuția publică acest subiect de inechitate INACCEPTABIL. Și vom continua lupta împotriva șmecherilor care își dau tot felul de privilegii.

Sper ca judecătorii CCR să nu cumva să dea înapoi”, a scris Prună miercuri pe Facebook.

……………………………………….

 

Deputatul USR Claudiu Năsui anunță miercuri că PSD propune o lege prin care toate pensiile de peste 7.000 de lei, chiar și cele bazate pe contribuții, să fie impozitate.

Ideea îi aparține fostului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, care s-a exprimat public în mai multe rânduri pentru această soluție legislativă. Teodorovici susține că impozitarea pensiilor nu ar ridica probleme constituționale, așa cum s-a întâmplat cu încercările anterioare de eliminare a pensiilor speciale.

Fostul ministru de Finanțe nu a explicat însă care este logica potrivit căreia pensiile speciale și cele bazate pe contribuții ar trebui tratate la fel.

”Lovitură de teatru”

După ce au votat contra impozitării pensiilor speciale, PSD azi dimineață a pus pe ordinea de zi un proiect de… impozitare a pensiilor speciale. Și au convocat fulger comisia pentru buget și finanțe.

Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei”, a scris Năsui pe Facebook.

”Asta are două probleme.

Prima de ordin moral, după ce că PNL-PSD au creat problema acestor pensii speciale, nu e normal să pedepsească și pensiile contributive și cele de Pilon 2 și 3 pentru a-o rezolva.

”Caracter confiscatoriu”

A doua că va face proiectul neconstituțional pentru că va avea un caracter confiscatoriu asupra unei pensii contributive care e aidoma dreptului de proprietate.

Vom propune ca impozitarea să fie doar pentru componenta de pensie specială. Asta ar rezolva ambele probleme. Vom vedea azi dacă PNL și PSD vor iar să se joace de-a legislația. Sau dacă chiar vor, pe bune să terminăm cu aceste pensii speciale.

Vom vedea dacă și PNL va juca în acest teatru ieftin sau dacă va susține amendamentul USR prin care se impozitează doar pensiile speciale”, a precizat deputatul USR.